Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Произведохме един "маршал" - ще управлява по-малко от 1 дивизия, появи се и "адмирал" на 2-та ни патрулни катера...

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с висшето офицерско звание „генерал“. 
Това съобщиха от правителствената информационна служба. 
Въпросното звание е по същество "четиризвезден генерал". В практиката е известно още като "армейски генерал" или "маршал".
Подобна длъжност имат страни с армии от стотици хиляди хора, дори над милион.
Нашата армия е 25 хиляди на хартия, но половината са чиновници. Има и 30-40% недокомплект. Т.е. новият маршал ще управлява 7-8 хиляди бойци, което е по-малко от 1 дивизия.
Също доста странно е решението  за назначаване за заместник-командир на ВМС и удостояване със звание "флотилен адмирал" на капитан І ранг Георги Пенев, в момента началник на щаба на ВМС. 

В момента България, според наши източници в армията, има точно 2 действащи патрулни катера. Не бойни кораби, а 2 катера за лов на рибари-контрабандисти. Сега този флот вече си има и адмирал.
Освен тези 2 най-високи отличия, се сдобиваме с още 5 нови генерали.
За освобождаване от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба е предложен генерал-лейтенант Пламен Атанасов поради навършване на пределна възраст за заеманото звание. За неговия пост е предложен генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде освободен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и произведен в генерал-лейтенант. Бригаден генерал Иван Ортоманов е предложен за освобождаване като директор на дирекция „Операции и подготовка“ в МО, за назначаване като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и за удостояване със звание генерал-майор. За директор на дирекция „Операции и подготовка“ и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полковник Маргарит Михайлов, в момента заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.
Бригаден генерал Иван Лалов е предложен за освобождаване от длъжността командир на 3-а авиационна база, за назначаване за заместник-командващ на Съвместното командване на силите и за удостояване със звание генерал-майор.
Да заеме овакантената длъжност командир на авиобазата, както и за удостояване със звание бригаден генерал е предложен сегашният заместник-командир на базата полковник Димитър Петров.
Заместник-директорът на Служба „Военна информация“ полковник Пламен Ангелов е предложен за директор на Службата и удостояване със звание бригаден генерал. Той ще поеме поста от бригаден генерал Светослав Даскалов, който ще бъде освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.
Полковник Васил Лазаров е предложен за длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за удостояване със звание бригаден генерал.
Директорът на дирекция „Логистика“ в МО полковник Митко Григоров е предложен за удостояване със звание бригаден генерал.
Правителството предлага на Президента на Република България да направи промяна и в Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили и в НСО, изискващи висши офицерски звания. Предложението е висше офицерско звание генерал-майор (контраадмирал) да се изисква и за длъжността директор на Щаба на отбраната. Неговите функции са свързани с организиране дейността на административните звена в Щаба на отбраната като стратегически военен щаб на въоръжените сили.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/04/2_16.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!