Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Войната започна! Тръмп нареди да се удари Сирия. Четири "Торнадо" атакуваха Хомс!

Войната започна. Европа се събуди с военни комюникета.

Съединените щати, Великобритания и Франция бомбардираха тази нощ цели на сирийското правителство в Дамаск и Хомс, където се предполага, че има обекти, свързани с производството на химически оръжия, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Четири изтребителя „Торнадо“ на кралските военно-въздушни сили са атакували цели в сирийския град Хомс, съобщи „Ал Джазира“.

Самолетите излетели от военно-въздушна база в Кипър в четири часа английско време. Те ударили ракетни установки, намиращи се в близост до Хомс. Съобщава се, че трима цивилни са загинали.

Малко по-рано американският президент Доналд Тръмп е наредил извършването на военен удар срещу Сирия, предаде "Гардиън".

Тръпм обяви началото на военните действия в обръщение към нацията, в което каза:„Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати”.

Той коментира и президента на Сирия Башар Асад: „Това не са действия на човек, това да престъпления на чудовище”, заяви още Тръмп.

Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума. Но режимът в Дамаск вече предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

 Над 100 ракети бяха изстреляни от кораби и бойни самолети, но според ТАСС сирийската противовъздушна отбрана е свалила повечето от тях със съветски комплекси "Бук" и "Квадрат".

Във връзка с това и британският премиер Тереза Мей направи изявление, в което увери, че целта не е да бъде сменен режимът в Дамаск. Ще бъде направено нужното, за да се избегнат цивилни жертви. Няма алтернатива на тези удари, заяви Мей. Тя призна, че това е първото подобно решение, което взема като британски премиер и не е било взето леко.

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обаче направи остро изявление, като поиска доказателства за вината на Асад. 

Изявление по случая направи и френският президент Еманюел Макрон. Червената линия в Сирия бе пресечена, обяви той.

Операцията е "срещу нелегалйния химически арсенал на Сирия. Париж няма съмнение със вината на Асад", гласи изявлението на държавния глава." Действията са в отговор на химическата атака в сирийския град Дума, при която загинаха 50 души, а стотици други бяха ранени.

Малко по-късно Пентагонът каза, че няколко цели са били поразени. Според ген. Джоузеф Дънфорд става дума за три обекта: научноизследоватерски център в Дамаск, складово помещение западно от Хомс, и още едно, към което има и команден център, също в Хомс. Тези цели според него са свързани със сирийската програма за химически оръжия. Матис междувременно уточни, че към момента на атаката САЩ са имали доказателства, че на 7 април в Дума е използван хлор, но не разполагат с такива за употребата на зарин.

По информацията от ген. Джеймс Матис към Сирия този път са изстреляни 2 пъти повече ракети отколкото към предишната атака, която беше точно преди 1 година.

Според Би Би Си в Дамаск и Хомс са се чули силни експлозии към момента на ударите. Поддръжниците на западната атака настояват, че тя би възпряпятствала режима на Асад да продължи да произвежда химически оръжия.

Ген. Дънфорд подчерта, че целите са били подбрани така, че да се избегнат руски жертви.

И Елисейският дворец побърза да заяви, че нападението не е насочено срещу съюзниците на Сирия, каквито са Русия и Иран.

Руските медии потвърдиха, че нито една от изстреляните ракети не е достигнала нито база "Хмеймим", нито руския военен пункт в Тартус. 

Това е най-мащабната за момента атака срещу режима на сирийския президент Башар Асад,откакто започна гражданската война в страната през 2011 г. Според американския министър на отбраната Джеймс Матис обаче става въпрос за "еднократен" удар с ограничени цели.

Неназован източник на "Ройтерс" от коалиция, въвлечена във войната, казва, че сирийските сили са "попили" ударите, а след предупреждение от Русия обектите, които се очаквало да бъдат поразени, са били евукаирани още преди дни.

Руски представители заявиха, че Москва може да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извършването на ударите около 5 ч. българско време. Той предупреди, че атаката е възможна още в края на миналата седмица, след съобщения за предполагаемо нападение с химически оръжия в град Дума, недалеч от Дамаск. Международните експерти от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) би трябвало да започнат едва днес ралота на терен, за да проверят информацията.

Анализатори отбелязват за "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", че ударът е бил контролиран и планиран внимателно, за да не предизвика отговор от съюзниците на Асад, и едва ли ще промени баланса на силите в Сирия.

Според думите на Тръмп той няма да промени и плановете на САЩ да изтеглят близо 2000 военнослужещи, които сега с ва Сирия. "Америка не цели неограничено присъствие в Сирия, при никакви обстоятелства... Целта на действията ни тази вечер е да установим силен възпиращ механизъм срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия."

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ударът по Сирия е бил еднократен, но не изключи нови военни акции в бъдеще. "Бъдещите удари ще зависят от способността на сирийския режим да използва химическо оръжие", обяви шефът на Пентагова, цитиран от световните агенции. 

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи от своя страна телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия "Ал Джазира" предаде, че ракетите на "тройката" са поразили военното летище "Мезе" в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия.По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит "враждебните медии да преувеличат мащаба на "тристранната агресия".

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни - най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии.

Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с "видео и снимков материал" , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Voynata-zapochna--Tramp-naredi-voenen-udar-sreshtu-Siriya--Chetiri--quot-Tornado-quot--atakuvaha-Homs/151806/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!