Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джон Болтън: “Русия е оста на злото”

Последните събития показват, че американската администрация ожесточава позицията си спрямо Русия. Но излиза, че за новоизпечения съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън това продължава да “не е достатъчно твърдо”, пише The Washington Post.

Болтън е убеден, че е време Тръмп да премине към решителни действия срещу Русия не само по отношение “нападките на Путин към американската демокрация”, се казва в статията.

Още миналия месец по време на речта си във Висшата школа по национална сигурност той представи проект за стратегия за отговор на “намесата на Русия в президентските избори”  и по “руската агресия” на международната арена. Сега той получи възможност да реализира тези планове, заемайки поста водещ външнополитически съветник на президента.

Болтън заяви, че администрацията на Тръмп “недостатъчно твърдо е отговорила на руската атака върху САЩ и демократичните институции”, той подчерта още, че Путин “трябва да отговаря за своите действия с цялата строгост”, се казва в статията.

“Считам, че сега е най-доброто време за президента Тръмп да даде да се разбере, че той решително няма да търпи по-нататъшна намеса в нашите избори нито от страна на Русия, нито от стана на която и да било друга страна.

Без значение имало ли е сговор в угода на Тръмп или Клинтън, намесата на руснаците е недопустима. Всъщност, това е атака върху американската Конституция”, цитира The Washington Post изявлението на ветерана на американската дипломация.

Той подчерта също, че САЩ трябва да действат по-активно “в киберпространството и в другите сфери”, а и да предприемат ответно настъпление “срещу руските агенти”, защото Русия и другите страни, според него, не могат да бъдат сдържани само с настоящите методи.

“Не считам, че отговорът трябва да бъде пропорционален. Предлагам той да бъде достатъчно асиметричен”, заяви Болтън.

Тръмп не бива да спира с това, счита съветникът на президента на САЩ по въпросите за националната сигурност. Вашингтон трябва да окаже противодействие на цяла поредица “посегателства” от страна на  Кремъл, включително за подкрепата на сирийския режим, алианса с Иран, разбиването на санкциите срещу Северна Корея и “съгласуваните действия с Китай по противодействието на Запада”, уверен е Болтън.

Според него, Русия символизира цял “набор от предизвикателства”, срещу които трябва да се води борба само в тяхната съвкупност, пише The Washington Post.

Болтън твърди, че Русия и Китай са един за друг, като “втори пилот” в ООН, и фактически използват “териториалното разделение на труда в света”, а “руско-иранският алианс в Сирия” е сам по себе си заплаха за целия регион.

Затова в борбата с тероризма САЩ не могат напълно да се доверяват на Русия, предупреждава дипломатът.

“Руското проникване в Близкия Изток предполага огромни последствия. Руснаците си сътрудничат с ключовия спонсор на тероризма в света”.

Що се отнася до Иран и Северна Корея, то те обединяват усилията си в разработката на балистични ракети и вероятно ядрени технологии, а това сътрудничество отново върна на сцената понятието “ос на злото”, заяви Болтън.

Според него, тези проблеми са тясно свързани помежду си и не могат да бъдат решени поотделно, затова от преговорите със Северна Корея няма никакъв смисъл.

“Що се отнася до ядреното оръжие, то цената на преговорите  — това е изгубено време”, цитира изданието дипломата.

Той призовава да се използва военна сила, за да не се позволи на Северна Корея, а вероятно и на Иран, да се снабдят “със средства за ядрена атака върху САЩ”.

Дипломатът се отнася крайно скептично и спрямо възможността да се предотврати разпространението на ядреното оръжие по какъвто и да било начин.

“Всеки, който твърди, че ядреното сдържане в многополярния свят работи така, както в годините на студената война, просто спекулира”.

Болтън не крие твърдите се препоръки и като цяло счита, че пред Тръмп в момента стоят цяла поредица от проблеми, които могат да се нарекат “натрупали се сметки за бездействието на предишните администрации, чието време за плащане е дошло.

Очевидно неговото мнение за политиката спрямо Русия не съвпада с позицията на Тръмп, който нееднократно подчерта по-рано, че би искал да поддържа приятелство с Путин с надеждата да се подобрят американо-руските отношения.

Но болшинството съветници на американския президент, както излиза, по-скоро са склонни да споделят гледната точка на Болтън, се подчертава в статията.

В частност, посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли тези дни се нахвърли с критика по отношение на Русия, обвинявайки я в масово убийство на граждански лица в Сирия и в нарушаване режима на прекратяване на огъня.

А министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че Кремъл “e използвал оръжие за масово поразяване”, за да отрови във Великобритания екс-шпионина Скрипал.

Болтън встъпва в длъжност на 9 април.

Неговият предшественик Хърбърт Макмастър вече прогони 60 руски дипломати “в отговор действията на Русия във Великобритания”, се казва в статията.

Белият дом подчерта, че бъдещето на руско-американските отношения в момента изцяло зависят от по-нататъшните стъпки на Москва – и ако Путин счете за нужно, то той “може да направи първата стъпка”, завършва The Washington Post.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Източник: https://bultimes.com/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!