Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Какво е това оръжие за масово унищожаване, което не успя да унищожи никого?!

Външният министър на Русия Сергей Лавров по време на пресконференцията с главата на МВнР на Китай Вин И заяви, че ситуацията около делото за отравянето на екс-сътрудника на ГРУ Сергей Скрипал носи заплаха за международния мир и сигурност.
  • Той припомни, че на 5 април Съветът за сигурност на ООН по инициатива на Русия ще разгледа ситуацията.
  • «Ние наистина считаме, че тя създава заплаха за международния мир и сигурност не само, защото е било използвано, съдейки по всичко, оръжие за масово унищожаване. 
  • Макар фактът, че полицаят отдавна е оздравял, а Юлия Скрипал върви към подобряване и Сергей Скрипал, съдейки по всичко, е жив, но това ни задължава да разберем, че това е било оръжие за масово унищожение, което не е успяло да унищожи масово никого», каза Лавров. 

Министърът подчерта, че действията на британската страна в дадения случай рушат стабилността в света.

«Дори да бъде даден удовлетворителен отговор, който да обясни, защо такова мощно бойно отровно вещество не е постигнало целта си, все пак проблемът около заплахата на света и сигурността се запазва.

Защото тези действия, които под предлога на трагедията в Солсбъри започнаха да предприемат англосаксонците преди всичко и тези, на които те извиваха ръцете, всъщност тези действия рушат стабилността преди всичко в Евроатлантика, но в по-широк план тези действия създават проблеми за международния мир и стабилност», завърши Лавров. 

По-рано Русия помоли за провеждането на заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод инцидента в Солсбъри.

На 4 април официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова отбеляза, че Британия отказва каквито и да било контакти с Русия по делото Скрипал.

Превод и редакция: Петя Паликрушева, News Front

Източник: https://bultimes.com/%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%83%D0%BD/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!