Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Взгляд": Британските химици свалиха от себе си отговорността за лудостта на своето правителство

Image result for vladimir putin with russian flag

„Безумните обвинения не са подкрепени с нищо." С тези думи, Кремъл коментира сензационните твърдения на британските химици - те официално признаха липсата на доказателства за руския произход на веществото, отравило бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал в Лондон. Тези изявления бяха направени в навечерието на извънредна среща на Организацията за забрана на химическите оръжия, посветена на инцидента, коментира изданието "Взгляд", цитирано от Агенция "Фокус".

Кремъл коментира изявлението на лаборатория „Портън даун“, установила естеството, но не и произхода на веществото. Президентският прессекретар Дмитрий Песков нарече ситуацията „напълно чудовищна“.

„Малко по малко започнаха да идват потвърждения, че тези луди обвинения, изразени от британската страна в рамките на няколко часа след инцидента, на нищо не се основават, с нищо не са подкрепени. Това е просто красноречиво потвърждение, при това съвсем експертно, съвсем официално“, заяви Песков.

"Но на министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който обвини президента Владимир Путин и на британския премиер Тереза Мей ще се наложи по някакъв начин да гледат в очите колегите си от ЕС, а също така по някакъв начин ще трябва да се извинят на руската страна“, заяви Песков и обобщи: „Разбира се, това е дълга история, тази лудост е отишла твърде далеч, за наше съжаление, ние разбираме, че това няма да свърши веднага“.

Според професора от Московския държавен университет Андрей Манойло липсата на аргументи от противниците ще засили позицията на представителите на Русия.
„Всичко, което Тереза Мей може да даде в подкрепа на своите твърдения, е доклад, в който не се казва нищо. И това обстоятелство създава ситуация без алтернатива. В допълнение към позицията на Русия, която се поддържа от документите, въз основа на нормите на международното право, друга конструктивна позиция няма“, допълни той.

„Тези, които ще оценяват позициите на Великобритания и на Русия ще рискуват да попаднат в неловко положение, ако подкрепят Лондон с неговите слухове, спекулации и парадоксални предположения“, смята професорът

Междувременно Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заседава извънредно в Хага, по искане на Русия, при закрити врати. Аферата, свързана с предполагаемата атака на Москва с невропаралитичен газ, доведе до значително дипломатическо напрежение между Запада и Русия. Великобритания обвинява Кремъл, че стои зад атаката – твърдение, което руснаците категорично отхвърлят.

А британското правителство призова Русия към „пропорционално“ действие, след като по-рано руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че отношенията със Запада сега са по-лоши и от времената на Студената война, предава The Guardian. Според изданието Лондон се опитва да успокои на фона на реторика от Студената война.

„Даунинг Стрийт“ призова към спокойствие, но заяви, че спорът с Русия едва ли ще бъде уреден в скоро време.

„Трябва да реагираме по проактивен начин за агресивното поведение от Русия и правим именно това“, заяви говорител на британското правителство. „Както нашият министър-председател Тереза Мей даде ясно да се разбере, Великобритания се надява по-скоро Русия да бъде конструктивен партньор, който е готов да играе по правилата. Но нападението в Солсбъри е част от тенденцията на все по-агресивното руско поведение, каквото и новата и опасна фаза на руската дейност в континента. Нашият министър-председател заяви, че трябва да се сблъскаме с фактите и предизвикателството на Русия ще бъде нещо, което трябва да устоим в следващите години“, допълни той.

Русия също така упражнява натиск върху Великобритания да предостави консулски достъп до дъщерята на Скрипал Юлия, сега, когато тя се възстановява в болница след отравянето.

Източник: http://epicenter.bg/article/-quot-Vzglyad-quot--Britanskite-himitsi-svaliha-ot-sebe-si-otgovornostta-za-ludostta-na-svoeto-pravitelstvo-/151024/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!