Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тотален провал на САЩ в Сирия! Ето как Русия осуети атака на янките по столицата Дамаск:

Русия накара САЩ да променят вектора на удара срещу Сирия

Западът готвеше провокация с химическо оръжие за разпалване на мащабна война в Сирия. Но неочакваният „сюрприз“ на Русия накара Запада на практика в последната минута да се откаже от масирания ракетен удар…

Ответните мерки на флота и военнокосмическите сили на Русия накараха САЩ да променят вектора на удара срещу Сирия.

Колкото и телефонни разговори между началника на ГЩ на въоръжените сили на Русия – В. Герасимов, и председателя на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ – Д. Данфърд, да се провеждаха близките седмици, неоспорим факт остава едно: щабът на оглавяваната от САЩ международна коалиция продължаваше бързо да разработва широкомащабната военна операция против правителствените войски на Сирия, насочена към изтласкването на САА от околностите в южния район Даръа – Ес-Сувейда-Ес-Кунейтра, а също от огромния 420-километров южен участък с четирите провинции – Ес- Сувейда, Дамаск, Хомс и Дейр-ез-Зор. Съдейки по информацията за натрупването на сили на западната коалиция, едновременно постъпваща от района на 55-километровата „зона на сигурност“ близо до Ат-Танф, района на „Хушамския джоб“ близо до Дейр-ез-Зор и различни участъци в Средиземно море и Персийския залив, може да се направи изводът, че тази акция ще се проведе на няколко етапа.

На първо място – пълното унищожаване на средствата на радиотехническото разузнаване, за далечно радиолокационно откриване, ПВО и РЕБ на сирийската армия, което ще я превърне в беззащитна преди действията на щурмовата и армейската авиация, която поддържа настъплението на танковите части от Ат-Танф и Хушам.

Второ – нанасяне на удари по командни пунктове и възли за ретранслация с цел лишаване на САА от връзки, което означава възможност за оперативно взаимодействие в изграждането на отбраната в пустинната местност на Хомс и Дейр-ез-Зор.

Трето – наземната фаза на операцията, в която да бъдат задействани механизираните подразделения на Корпуса морска пехота на САЩ, сухопътните войски на Великобритания и специализирани формирования като САС и зелените барети. Числеността на щурмовата групировка е планирана да се обезпечи за сметка на „пушечното месо“от „умерената опозиция“, „ан Нусра“, „Ислямска държава“ и от отрядите на „Сирийските демократични сили“, подготвени в лагерите в провинцията Хасек. Техническият потенциал на тази групировка се възлага на американските и британските военнослужещи.

Шефът на генщаба на руската армия ген. Герасимов предупреди САЩ преди седмици да не си помислят за удар по Сирия

Когато в щаба на западната коалиция вече предвкусват оперативно-стратегическите дивиденти от бъдещата военна операция, Москва поднася неочакван „сюрприз“, който абсолютно не се вписва в наполеоновските планове на Вашингтон и Лондон. В началото това е предупреждението на генерал В. Герасимов за прехващането на изстреляни по сирийските военни и административни обекти СКР UGM/RGM-109E и за ответния удар по есминци и крайцери-носители на средства за въздушно нападение на ВМС на САЩ, в случай че възникне заплаха за руския военен контингент. В момента руският контингент присъства в много обекти, които имат значение за САА. Само това стига, за да могат такива крупни военни чиновници като шефа на отбранителното ведомство в САЩ Джеймс Матис, председателя на Комитета на началник-щабовете в американската армия Д. Данфърд и шефът на Централното командване във ВВС на САЩ – генерал-лейтенант Джефри Харигън започнали да се чешат по теметата в размисли как да излязат от създалата се ситуация. Не е само предупреждението на Герасимов. След няколко дни постъпва информацията, че в САР пристигат допълнителни дивизиони С-400 „Триумф“.

Паралелно с това във въздушното пространство над Източното Средиземноморие – над източните и северните части на Кипър, започва периодично да изчезва покритието на радионавигационната система GPS, за което редовно съобщават пилоти на граждански самолети, чиито въздушни коридори преминават на 100-200 километра от средиземноморското крайбрежие на Сирия. Очевидно в играта се включват руските наземни комплекси за радиоелектронно противодействие, които напълно прикриват радионавигационната система GPS.

Корабната ударна групировка на ВМФ на Русия в Източното Средиземноморие също е разширена. В деня с гръмкото заявление на Герасимов, на 13 март 2018 г., през Босфора в посока източната част на Средиземно море преминава фрегатата „Адмирал Есен“, носител на стратегическите крилати ракети «Калибр-НК». След това в същото направление последва по-старият „Пытливый“.

В семейството „Калибър“ присъстват не само стратегически крилати ракети, но и противокорабната модификация 3М54Э.

Единственият шанс за успешно унищожаване на противокорабните варианти на „Калибър“ в модификацията 3М54Э и ПКР 3М55 «Оникс» остават само американските „Иджис“ в есминеца от класа „Арли Бьорк“ със свръхдалекобойните зенитни ракети прехващачи SM-2 Block IVA (RIM-156B) и SM-6 (RIM-174 ERAM), но засега нямат шанс успешно да отразят противокорабния удар.

Трите руски подводници в Средиземно море – „Новорусийск“, „Колпино“ и „Ростов на Дон“, могат да нанесат удари по групировките на НАТО залп от 20-44 „Калибра“. Освен това и Ту-22М3 с техните ПКР Х-38 и МиГ-31БМ с техните „Кинжали“ и „Сушки“ с Х-31АД.

Засилването на противоракетната компонента над Хмеймим и Тартус, на военноморската съставка на руския флот източно от Кипър, активацията на средствата за радиоелектронна борба над цялото средиземноморско въздушно направление принуждава командването на ВМС на САЩ и ОВВС на международната коалиция напълно преработват стратегията с изпълнението на масирания ракетен удар срещу Сирия, което в крайна сметка се отразява със задържането на широкомащабната военна операция като цяло.

Източник– Евгений Даманцев,Издателство”Распер”

Източник: http://pod-lupa.eu/%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%80

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!