Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Ракетите “Patriot” не работят никъде”: Америка е шокирана от позора на Пентагона

Авторитетното американско списание  Foreign Policy, чиято щаб-квартира се намира в столицата на САЩ, публикува неочаквано критичен материал за прехвалените зенитно-ракетни системи за ПРО Patriot, които САЩ доставя на много страни в света.

«На 25 март 2018 година силите на йеменските въстаници хусити изстреляха 7 балистични ракети по град Ер Рияд. Саудитска Арабия потвърди факта на обстрела и заяви, че нейните ПВО успешно са прихванали всички седем ракети».

Но това се оказа лъжа.

Падналите части от ракетите убиха минимум един мирен жител, а още двама бяха ранени.

Няма никакви доказателства, че саудитите въобще са прихванали дори една хуситска ракета.

По тази причина възникват твърде неудобни въпроси не само към Саудитска Арабия, но и към САЩ, които произвеждат и доставят Пейтриът.

Излиза, че системата за ПРО на саудитите, а и на самите американци — е пълен провал», откровено разсъждава авторът на статията «Ракетите Patriot създадени в Америка не работя никъде» в списание Foreign Policy.

«На видеото в социалните мрежи наистина се вижда как саудитските ПРО комплекси Пейтриът изстрелват ракети-прихващачи.

Но това, което е показано на тези кадри, завършва с пълен неуспех. Първата противоракета се взриви във въздуха веднага след изстрелването й, а втората се обърна в небето на 180 градуса и с рев полетя към Ер Рияд, където и се взриви при удара си със земята, пише изданието.

Заедно с колегите си от Медълбейриския институт по международни изследвания щателно изучихме двете предишни ракетни атаки на Саудитска Арабия, които бяха осъществени през ноември и декември 2017 г», разказва авторът на материала, военният експерт Джефри Луис.

«Стигнахме до извода, че във всички случаи ракетите на хуситите едва ли са били свалени, макар официалните лица да твърдят обратното.

Използвахме доста прост начин: отбелязахме на картата всички точки, където са паднали обломки, включително корпуса на ракетите и бойните глави, а след това — къде са се намирали ПРО комплексите.

В резултат е видна явна закономерност.

Самите ракети са паднали в Ер Рияд, столицата на Саудитска Арабия, а техните бойни глави са се отделили, преодолели са всички граници на ПРО и са паднали в районите на набелязаните цели.

Първата бойна глава е била открита на няколко стотинметра от 5-ти терминал на международното летище «Крал Халид».

Другата бойна глава, изстреляна след няколко седмици, едва не унищожила автомобилния салон на Honda.

И в двата случая ни стана напълно ясно, че въпреки официалните версии на саудитите, те не са могли да свалят нито първата, нито втората ракета.

Дори съм сигурен, че Саудитска Арабия въобще не се е опитала да прихване първата ракета, изстреляна през ноември миналата година», подчертава американският аналитик.

«Няма никакви доказателства, че саудитите по време на войната с хуситите с Йемен са успели да прихванат поне една ракета на въстаниците.

В резултат възниква много тревожен въпрос: а има ли въобще някакви основания да вярваме, че зенитно-ракетният комплекс  Patriot работи?», пита авторът.

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Източник: https://bultimes.com/%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-patriot-%D0%BD%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!