Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гърция отделя нови €1 млрд. за армията си, заради Ердоган, ние разчитаме на Бойко и "висшата му дипломация"...

Гръцката армия ще получи един милиард евро по програма за надграждане на отбранителните способности. Мярката е пряко продиктувана от нарастващите военни заплахи от Турция. Както известно, ние в България, разчитаме да се справим без армия, само с мощните мишци и "висшата дипломация" на Бойко Борисов.
Решението е взето в рамките на заседание на парламентарната комисия и в отговор на непосредствените нужди на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили на страната, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от Агенция Фокус.
В дискусиите, проведени в понеделник, са участвали министърът на отбраната Панос Каменос, началникът на Генералния щаб на Гръцките въоръжени сили адмирал Евангелос Апостолакис и ръководителите на Генералното военно командване, на Генералния щаб на ВВС и на ВМС.

Сред важните приоритети на ВВС на Гърция е модернизацията в САЩ на 85 от изтребителите F-16. Правителството се опитва да финализира сделката до 30 април, така че разходите да не надвишават тавана от 1,1 милиарда евро, определен от правителството. Друг основен приоритет на ВВС е поддържането на флота от френските „Мираж“.
Приоритетите на ВМС включват, наред с другото, незабавното обновяване на флотата от фрегати.
Усилията за надграждане на отбранителните способности на армията се предприемат на фона на засиленото напрежение с Турция през последните седмици. Влошаването на гръцко-турските отношения и втвърдяването на позицията на Атина се очаква да доминират на заседанието на кабинета във вторник, председателствано от премиера Алексис Ципрас.
В неделя от пресслужбата на управляващите в Атина описаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган като „султан", който „прави обещания от името на съдебната система на страната", за разлика от Гърция, която има премиер, който зачита върховенството на закона.
В изявленията си по-рано от неделя Ердоган свърза съдбата на двамата гръцки войници, задържани в Турция с осмината военнослужещи на Анкара, избягали в Гърция през 2016 г. след опита за преврат. Той също така разкритикува Ципрас заради неспазеното му обещание да екстрадира турските военнослужещите.
Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос заяви в понеделник, че Турция използва двамата гръцки войници за политически цели. Фактът, че те са държани в Одрин повече от месец „започва да надхвърля границите".

Източник: Сега, с редакции...

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/04/1.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!