Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гинка санирала в Елхово, блокът протече

Компанията „Инерком“ изглежда е използвала труд на непълнолетни и на подизпълнители, въпреки че е декларирала обратното. Прясно саниран блок в Елхово протече след проливните дъждове през последната седмица, алармираха местни жители. Те предоставиха на сайта „Барикада“ и снимки от щети в апартаментите. 

Хора от граничното градче се поинтересували кой е изпълнителят на обекта и с изненада научили, че обществената поръчка е била спечелена от компанията на фамозната бизнесдама Гинка Върбакова, която наскоро стана собственик на електроразпределението в Западна България, изкупувайки бизнеса на ЧЕЗ.


От информация в регистъра на обществените поръчки е видно, че договорът с „Инерком“ ЕООД е сключен на 19 юни миналата година, а възложител е община Елхово. Обектът е бил финансиран не по Националната програма за саниране, а с европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ (2014-2020), процедура „Енергийна ефективност в периферните райони“. Стойността на поръчката е 168 995 лева. В същата партида е възложено санирането на общо 7 сгради като фирмата на Гинка Върбакова е спечелила още един обект – блок на ул. „Трети март“ 24 срещу 248 740 лева. 

Жители на градчето споделят, че той е известен в Елхово като „кметския блок“, защото в него живеели роднини на градоначалника Петър Киров (ГЕРБ). Прави впечатление, че спечелените от „Инерком“ обекти са с най-висока цена на реконструкциите, а сред останалите има и такива за по 116-132 хил. лв. Досега беше известно, че компанията на Гинка Върбакова е санирала блокове и в Пазарджик.


Протеклата триетажната сграда на улица „Търговска“ 4 в Елхово е била посетена от общински служители. Те са констатирали, че течът е заради запушени водосточни тръби. Тъй като водата не е могла да се стича по тях, е започнала да прониква между новата изолация и старата фасада. На покрива са открити остатъци от строителни материали, които най-вероятно са се стичали и са запушили улуците. Жители на блока споделят, че старите улуци са били с по-голям диаметър, но при санирането са били подновени с нови, значително по-тесни и съответно по-евтини.

В случая има голяма вероятност изпълнителят да е ползвал труда на неопитни и дори на непълнолетни работници, което е ставало пред очите на всички институции. „Въобще не се учудвам… По време на строителството виждах на покрива децата на хора, които са работили при мен“, заяви за „Барикада“ общинският съветник от групата на БСП в Елхово Димитър Загоров. Свързахме се с човек, който е участвал в полагането на изолацията (с името и с телефона му разполагаме в редакцията). Работникът А. И. потвърди, че на обекта са работили непълнолетни на по 15-16 години без никакви договори.

Самият А. И. също е бил нает без официални трудови отношения към ямболска фирма, която явно е била подизпълнител на Гинка. Тя обаче е отговаряла само за фасадата. С покрива се занимавала друга фирма. В официалната документация на поръчката фигурира графа „Има възможност поръчката да бъде възложена на подизпълнител“, срещу която е отбелязано „НЕ“. Според Кодекса на труда пък непълнолетни над 16 години (по изключение над 15 години) могат да се наемат на работа само при строго регламентирани условия – писмено съгласие на родителите, специално разрешение от Инспекцията по труда, преминат обстоен медицински преглед и намалено работно време.

„Никой от нас нямаше никакви такива неща като договори… Плащаше се на ръка или както се казва „на черно“. На нас ни плащаха на квадратен метър според изработената квадратура, а децата от махалата бяха на надница 20-25 лева. Често се сменяха.

И това не е само на този строеж.

Всички знаят, че по санирането в Елхово масово работят непълнолетни. Като се разчуе, че идва проверка – бягат, крият се… Първата година от санирането имаше доста проверки, но после не толкова“, сподели А. И. Работникът е чувал коя е Гинка от Пазарджик, но не знаеше, че се е трудил на неин обект. Контактувал е само с шефа на ямболската фирма. Веднъж или два пъти на строежа са се мяркали и някакви добре облечени хора с джипове.

Санирането на елховския блок е чудесна илюстрация за създадената хранителна верига по усвояване на еврофондовете, чиято цел е да доближат стандарта в България с този в останалите европейски страни. Най-отгоре стоят фирми, които често са подозирани в свързаност с власт, партии и политици. Тяхната основна дейност е да печелят обществените поръчки, а не да ги изпълняват. Същинската работа се върши за доста по-малко пари от други фирми – официални или неофициални подизпълнители, които имат реална производствена практика.

За да остане достатъчно печалба и за тях обаче, те на свой ред пестят от заплати, осигуровки, материали. В дъното на хранителната верига са обикновените работници, до които се просмукват трохи от голямата баница. А крайният резултат често е обратен на генералния замисъл – концентрация на капитала, ниски доходи, експлоатация, некачествена работа… Не доближаване, а раздалечаване с европейските стандарти.

Източник: https://xaknewsss.blogspot.hk/2018/03/blog-post_948.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!