Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Свръхсекретните" британски доказателства по случая "Скрипал" са обикновен "преглед на печата"

Електронното издание на в. „Комерсант“ публикува презентация, раздадена на чуждите дипломати в Русия на брифинг в посолството на Великобритания в Москва на 22 март. В нея представителите на официален Лондон излагат своята гледна точка по „делото Скрипал“ и именно тя, по думите на американския посланик в Москва Джон Хънтсман, е "убедителното доказателство", подтикнало съюзниците на Великобритания да експулсират руски дипломати. Като цяло презентацията повтаря вече известните тези на Лондон, с едно важно изключение: в нея Русия е повишена от категорията отровител на Скрипал „с висока степен на вероятност“ в по-тежката категория - „виновна без никакво съмнение“.

Презентацията, с която „Комерсант“ разполага, е била показана и раздадена в печатен вид на 80 високопоставени представители на чуждестранните посолства на 22 март, четири дни преди масовото експулсиране на руски дипломати. Припомняме, че на 21 март руското Министерство на външните работи също свика брифинг по „случая Скрипал“ за чуждестранните дипломати, с участието на директора на департамента по въпросите, свързани с неразпространението и контрола над въоръженията Владимир Ермаков. На него не присъстваше посланикът на Великобритания в Москва Лори Бристоу (пратен бе дипломат от по-нисък ранг). На другия ден обаче Бристоу свикал дипломатическия корпус в резиденцията си, за да го запознае с въпросната презентация. 

Един от участниците в британския брифинг – посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман заяви, че британските служби са предоставили „много убедителни“ доказателства за руска връзка на Вашингтон по случая с отровения шпионин Сергей Скрипал. „Великобритания проведе задълбочен анализ и ние напълно се доверяваме на техните заключения“, заяви посланикът пред "Комерсант". 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи на страницата си във „Фейсбук“, че презентацията „няма да бъде предоставена на руската страна и няма да бъде разгласявана“. Захарова коментира, че „до момента от Лондон не е постъпила никаква информация, доказваща вината на Русия за случилото се“. 

 Британската презентация се състои от шест слайда (ако се брои титулната страница със заглавие „Инцидентът в Солсбъри“). Прожекцията била придружена от устен коментар на британския посланик. 

На втория слайд е представена хронологията на инцидента в Солсбъри за периода от 4 март (когато Сергей Скрипал, дъщеря му и местен полицай са настанени в болница) до 20 март, когато „23 необявени служители на руското разузнаване са изгонени от Великобритания“. Отстрани е приложена карта на местата, свързани с инцидента: домът на Сергей Скрипал, ресторантът Zizzi, търговският център и пъба Вishop`s Mill. 

 Третият слайд, озаглавен „Нова фаза на руската агресия“, съдържа описание на отровното вещество „Новичок“, идентифицирано в намиращата се близо до Солсбъри военна химическа лаборатория Портън Даун. В презентацията се твърди, че употребата на „Новичок“ представлява „първият случай на използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война“ и „нарушение на забраната, въведена с Конвенцията за забрана на химическите оръжия“. „Няма никакво съмнение, че Русия е отговорна – гласи документът. – Никоя друга страна няма едновременно възможностите, намерението и мотива (да го направи, бел. ред.). Няма друго правдоподобно обяснение“. 

 В презентацията се посочва, че Русия не е предоставила на Великобритания убедителни доказателства за своята непричастност към инцидента. Вместо това „до 18 март ние (британските власти, бел.ред.) преброихме около 30 паралелни опита за дезинформация“, пише в документа. 

Четвъртият слайд описва въздействието на „Новичок“ върху човешкия организъм и съдържа статистика за пострадалите и участниците в разследването на инцидента. „51 души са потърсили медицинска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали, 131 души може да са имали контакт със смъртоносното вещество. В разследването участват 250 служители от антитерористичните подразделения и 180 военни“, се посочва в презентацията. Отстрани са изброени симптомите при отравяне с „Новичок“: конвулсии, загуба на съзнание, кома, забавено сърцебиене, гадене, диария, обилно потене и т.н. „Обикновено настъпва смърт от задушаване или спиране на сърдечната дейност“, заключава британското посолство. 

 Петият слайд е озаглавен „Дългият списък на враждебните действия на Русия“ и съдържа 12 блокчета с описания на инцидентите, които Лондон смята за част от тези действия. Първият от тях е „убийството през ноември 2006 г. на Александър Литвиненко“, друг бивш руски агент, починал вследствие на отравяне с полоний. По-нататък са изброени „ DDoS-атаките срещу правителствени сайтове в Естония“ през 2007 г., „нахлуването в Грузия“, „окупацията на Крим“, „дестабилизацията на Украйна“, "сваленият над Донбас „Боинг“ MH-17", „хакерската атака срещу Бундестага“, „намесата в изборите в САЩ“, „опитът за преврат в Черна гора“, „кибератаката срещу датското Министерство на отбраната“ и „атаката с вируса NotPetya“. Списъкът завършва с „отравянето на Сергей и Юлия Скрипал“ през март 2018 г. 

 Последният слайд съдържа мерките, предприети от британското правителство във връзка с гореизложеното. Сред които: „пряко посочване на отговорността на Русия“, „демонтаж на руската разузнавателна мрежа във Великобритания“, „замразяване на всички двустранни контакти“, „засилване на граничния контрол“, „борба с престъпността и корупцията“, „приемане на нови закони“ и „други мерки за противодействие на враждебната държава“. 

 Презентацията е публикувана на сайта на „Комерсант“. На практика тя не съдържа никаква нова информация в сравнение с това, което вече бе съобщено от британските власти. Единствената разлика е промяната в статута на Русия, която от виновна „с висока степен на вероятност“ вече е представена като виновна „без никакво съмнение“. По време на брифинга британският посланик Лори Бристоу заявил, че „принципът на действие на Русия се състои в това да разделя, да заблуждава и да сее съмнение“. „В близките месеци вашата подкрепа за мерките, свързани със сигурността на отделните граждани и общата ни международна сигурност, ще бъдат от ключово значение. Длъжни сме да покажем на Русия, че тя трябва да понесе отговорност за случилото се“, обърнал се посланикът към присъстващите. 

„Комерсант“ припомня, че само за последните два дни общо 25 страни, включително НАТО, обявиха, че отзовават руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. 

Превод: "Гласове" 

Източник: https://www.kommersant.ru/doc/3586195

Източник: http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/britanskite-dokazatelstva-za-ruska-sleda-v-sluchaya-skripal-sa-obiknoven-pregled-na-pechata

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!