Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Туция се намеса в българските избори, а Борисов мълчи и се застъпва за позицията на Ердоган

„От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, от българския премиер чухме как излага позицията на Турция“.
Това заяви президентът Румен Радев, предаде на БГНЕС.
„За съжаление от европейските лидери не чухме солидарност за намесата на Турция в българските избори. 
Това не е моето разбиране за солидарност“, каза още държавният глава.
Решението за връщането на посланик Бойко Коцев в София за консултации не е съгласувано с президента, каза Румен Радев пред журналисти.
Попитан какъв знак дава страната ни с призоваването за консултации на българския посланик в Русия, президентът отговори, че това решение е в правомощията на правителството и то трябва да мотивира действията си. 

Това е стъпка, която не е съгласувана с мен, добави Радев. 
Той коментира, че солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. 
За такъв сериозен случай са необходими неоспорими доказателства, каза Радев.
Президентът добави, че солидарността не трябва да бъде и едностранна. Той посочи, че преди година, на Европейски съвет, пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей и останалите европейски лидери, много ясно е поискал солидарност от всички тях за намесата на Турция в изборния процес в България. Такава солидарност и до ден днешен очаквам, за съжаление не я чух и на пресконференцията във Варна, където бяха посочени и гръцките, и турските проблеми, но не и българските, коментира Радев, който добави, че не така разбира европейската солидарност.
Попитан дали очаква да има изгонване на руски дипломати от България, президентът отговори, че не може да гадае и добави, че ако правителството реши да предприема такива стъпки, то трябва да ги мотивира.
На въпрос как би определил българската позиция по случая „Скрипал“, която според партньорите в управлението е балансирана, президентът отговори, че и той мисли така.
Държавният глава коментира резултатите от лидерската среща във Варна, на която присъстваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган и техният български домакин – премиерът Бойко Борисов. Тогава премиерът Борисов заяви, че е поставил всички въпроси, които вълнуват българското общество, пред президента Ердоган – проблемът с обезщетението на тракийските бежанци и за намесата на Анкара в българските избори. Борисов заяви, че от турска страна също са били поставени много въпроси, свързани с т.нар. Възродителен процес, пенсиите на изселниците, имотите на вакъфите и др.
Попитан как оценява срещата във Варна с участието на турския президент, президентът Румен Радев каза, че от нея чухме как турският президент отстоява позициите на Турция. За моя изненада чухме как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми с Турция, коментира Радев и отново повтори, че това не е неговото разбиране за европейска солидарност.
Президентът Радев коментира темите тази вечер в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, която посети по повод 70-ата годишнина на висшето училище.

Източник: Епицентър.бг

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_458.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!