Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руска космическа станция от 1960-та пада към Лондон, Роскосмос обещава да направи "всичко възможно"... Ударът би бил като 100 "Хирошими"...

Насред дипломатическо-шпионския скандал между Англия и Русия, изведнъж старата и изоставена руска космическа стация "Комсомолский Салют"-1 напусна орбитата си и се ускори към Земята.
Учени изчислиха, че до 10 дни ще падне - най-вероятно в района на Лондон.
Станцията е доста голяма, а и на нея има доста неупотребено гориво, защото връзката с нея е била изгубена през 1970 г., когато още са и предстояли поне 10 години живот.
Ако всичко това стигне повърхността, експлозията от удара ще е равна приблизително на 100 бомби, колкото Хирошима.
В Хирошима да ударили 20 килотона, значи става дума за взрив около 2 мегатона.
Подобна мощност ще изравни със земята целия Лондон и околностите му поне на 10 километра.

От "Роскосмос" обявиха, че няма връзка между експулсирането на дипломати и пращането на космически болид на тяхно място. "Нямаме връзка с този обект от десетилетия. Той стоеше на стабилна орбита и не очаквахме изобщо някога да падне. Очевидно някак му е даден тласък - или някой стар двигател се е самовключил, или навигационната система го е направила. Но ние нямаме контрол върху обекта" - съобщиха на специална пресконференция в Байконур.
Станцията обаче има устройство за самоунищожение. В "Роскосмос" не са сигурни дали то работи. Но ако сработи, обектът може да бъде взривен на голяма височина. В този случай над Лондон ще се изсипе дъжд от огнени осколки, които могат да убият максимум няколко стотин души и да запалят пожари.
"Но няма да има еквивалент на термо-ядрена бомба" - заяви акад. Кобейски от Руската академия на науките.
"Ако обаче самоунищожителят на сработи, единствено Господ може да помогне на приятелите ни в Англия", добави ученият.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/1960-100.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!