Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Кобалтовата бомба“ – Оръжието, което може да унищожи континентите

Западни експерти коментират оръжието „Статус-6“

Изследователят на последиците от използването на ядреното оръжие Стивън Шварц разказва за възможните последици от използването на новото руско оръжие.

Русия разполага с нови типове оръжие, сред които подводният безпилотник „Статус-6“, който може да транспортира на борда си ядрен заряд. Тази бойна машина не на шега развълнува западните експерти, които оцениха тази разработка на Русия и я нарекоха „кобалтова бомба“, способна да превърне в безжизнени територии цели континенти.

В интервю за изданието Business Insider Стивън Шварц анализира бойните възможности на безекипажния „Статус-6“. Експертът разказа, че детонацията на ядреното оръжие близо или на повърхността на земята става причина за радиоактивни дъждове.

По времето на взрива възниква огнено кълбо, което фактически всмуква вода или почва, заразявайки ги с радионуклиди. След това изхвърлените в атмосферата частици се разнасят на огромни разстояния.

Днес САЩ са проектирали ядреното си оръжие така, че да унищожава цели градове, създавайки минимално радиоактивно замърсяване. Техните заряди детонират във въздуха, а поразяващ фактор става ударната вълна.

От „Статус-6“ обаче експертите очакват повече. Въпреки че няма точна информация за това оръжие, има слухове, че подводният безпилотник, освен възможност за детонация във водния слой, съдържа и веществото кобалт-59. В резултат от детонацията, захватът от неутроните ще превърне този изотоп в радиоактивния кобалт-60. Частиците вода и почва, които го съдържат, могат да се разпространят на хиляди километра около епицентъра на взрива.

Стивън Шварц стига до извода, че ако се употреби това оръжие близо до Вашингтон, радиоактивните валежи е много вероятно да стигнат до Мексико и Канада. Ударът ще бъде толкова мощен, че йонизиращото излъчване може да действа 50 години. Това ще превърне замърсените територии в напълно непригодни за живот.

Експертът отбелязва, че хората, които успеят да се укрият под земята, ако се опитат да излязат на повърхността, ще получат смъртоносна доза радиация.

Информацията за „Статус-6“ е строго засекретена, но според американско издание той е изпробван още в края на 2016 г. Изстрелян е от подводницата „Саров“.

Според наличните днес данни „Статус-6“ има далечина на действие около 10 хиляди километра и може да развие скорост повече от 56 възела на дълбочина до един километър. На оръжието приписват два поразяващи фактора: радиационно замърсяване и създаването на цунами.

Валентин Гуляев, / Издателство “Распер”

Източник: https://bultimes.com/%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D0%9E%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!