Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин ще управлява четвърти мандат с рекордните 76% от гласоподавателите на Русия. Предизборният щаб благодари на Великобритания за увеличената избирателната активност

От предизборния щаб на Путин обявили, че избирателната активност на изборите е висока и заявили, че е реакция на гласоподавателите, събрали се да гласуват по-активно в отговор на обвиненията на Великобритания, че Русия стои зад нападението с отровен газ срещу бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал в южната част на Англия. пише The Guardian цитирана от "Фокус"

Владимир Путин печели президентските избори в Русия още от първия тур, като получава подкрепата на над 76.3 % от избирателите, съобщава агенция РИА "Новости", цитирана от "Фокус". 

Фонд "Обществено мнение" закръгля на 77%.

Това показват резултатите от 50.01% от преброените протоколи на руската Централната избирателна комисия. 

Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин води на изборите за държавен глава, събрал 76,56% от гласовете при обработени 95% от протоколите на избирателните комисии в страната, предава РИА Новости.

Изборите показаха и електоралния триумф на Путин с висока избирателна активност от над 63,7%.

На второ място остава комунистът Павел Грудинин с 11,2 на сто подкрепа.

В родния си Петербург Путин има около 67,5% от гласовете според независим екзитпол. Следват Грудинин, Жириновски, телевизионната водеща Ксения Собчак и либералът Григорий Явлински.

След днешната си победа Путин има шанс да остане на поста до 2024 г., когато ще е на 71 г. "Ройтерс" отбелязва, че само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго.
 

Изборите преминаха при висока избирателна активност. По данни на ЦИК в по-голямата част от регионите тя значително надвишава активността от последните президентски избори през 2012 г.  

Част от опозиционните лидери, като близкия до Съединените щати Алексей Навални, се надяваха на ниско участие в гласуването, за да обяват резултатите за нелегитимни, но надеждите им останаха напразни. 

Още от сутринта пред избирателните секции се извиха опашки, които удивиха чуждестранните кореспонденти, отбелазва Боян Чуков. 

В няколко населени места на полуостров Камчатка и в Чукотския автономен окръг на изборите се явиха рекордните 100% от избирателите. За президент на Русия гласуваха и на Международната космическа станция, където космонавтът Антон Шкаплеров пусна своя вот.

Изборите преминаха без сериозни нарушения. Цетралната избирателна комисия на Руската федерация обяви, че в хода на президентските избори не е получена нито една сериозна жалба за изборни нарушения. Опозиционните наблюдатели съобщиха за някои по-дребни закононарушения. По различни данни в градчето Кузьмоловский, Ленинградска област, до урните са били извозвани избиратели. Според наблюдателите в Иркутска област пред урните са застанали пияни гласоподаватели. В избирателна секция в град Керменово в Западен Сибир наблюдателната камера е била закрита за около половин минута. 

С безапелационната си изборна победа Владимир Путин получава силен мандат от руския народ да продължи водената политика. 

Четвъртият мандат за Путин идва на фона на все по-сложни отношения със западните страни, сериозни изпитания за икономиката и световна тенденция към повишаване на военните разходи.

Освен всичко друго, през 2012 г. той се завърна в Кремъл при коренно различна международна обстановка, във време, в което никой не си е представял, че 6 години по-късно начело на САЩ ще е непредсказуемият за свои и чужди Доналд Тръмп, а Турция и Китай ще са се превърнали от партньори на Русия във все по-ясно изразени конкуренти за традиционните й сфери на влияние.

Проблеми не липсват и у дома - управляващите направиха всичко по силите си да мобилизират апатичните иначе народни маси и победата на Путин наистина дойде при висока активност. Въпреки това усещането, че руската политика е "надпревара с един кон" остава и така гневът на хората към политическата класа всъщност винаги е насочен към тези, които вече 18 години под една или друга форма не слизат от властта.

Според наблюдатели, кръговете около Путин осъзнават добре всичко това и именно това е причината за лансирането като антисистемен кандидат на ТВ водещата Ксения Собчак.
 Тя е сочена за по-приемлива алтернатива от дисквалифицирания опозиционен лидер Алексей Навални (който многократно е давал публичност на корупционни схеми на най-високо ниво) - продукт, предназначен специално за обиране на протестния вот на по-младите хора. Те не са никак впечатлени от парламентарно представените опозиционни партии, които във всеки ключов момент застават в подкрепа на властта.

Така и в хода на кампанията Путин продължи да затвърждава имиджа си на силен човек, който иска да продължи да управлява все по-силна в международно отношение държава, 
докато неговите опоненти си спестиха някои от тежките въпроси към него.

Навални и останалите силно критични към Кремъл активисти се обявиха за бойкот на вота и вероятно ще станем свидетели на нова протестна вълна. Тя обаче остава изолирана в по-големите градове. 

В провинцията все още почти никой не вижда алтернатива на сегашния режим.

"Голос", най-авторитетната в Русия група за наблюдение на изборите, е регистрирала днес 2500 нарушения. Най-много, около 500, са били те в столицата Москва. ЦИК съобщи, че е получила над 670 жалби.

По данни на ЦИК избирателната активност е над 63 процента.

Източник: http://epicenter.bg/article/Putin-shte-upravlyava-chetvarti-mandat-s-nad-75--ot-glasoppodavatelite-na-Rusiya/149677/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!