Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Кирчо Киров: Путин няма полза от скандала „Скрипал“, това е акция на британските спецслужби

Ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г., в интервю за предаването на Радио „Фокус“ „Това е България“.

 

 

- Нападението с нервно-паралитичния газ „Навичок“ срещу бившия офицер от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри се разраства до изостряне на отношенията между Лондон и Москва. Русия е виновна за отравянето на бившия шпионин, заяви британският премиер Тереза Мей, и добави, че Великобритания ще изгони 23-ма руски дипломати след като Москва отказа да обясни как произведено в страната й нервно-паралитично вещество е било използвано, за да бъде отровен разузнавачът. От Руското министерство на външните работи оцениха изявленията на Тереза Мей като безпрецедентно груба провокация. Случаят „Скрипал“ ще предизвика ли пореден срив в отношенията между Русия и Запада. Следва анализът на ген. Кирчо Киров – началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 година. Ген. Киров, вариантите в случая са два – или зад покушението стои Русия или някой е откраднал от нея формулата за нервно-паралитичния газ. Кой има интерес?

- Аз се опасявам, че вариантите са много повече, не само два. Първо, тези дни стана известно, че този вид бойно отровно вещество е произвеждан 70-те години в бившия Съветски съюз, и което е важно от днешна гледна точка да отбележим, това е обстоятелството, че то е произвеждан в завод в Узбекистан и в условията на разпад на Съветския съюз, когато Узбекистан вече беше реформирана като нова самостоятелна държава на територията на бившия Съветски съюз, този завод още тогава в края на 70-те – началото на 80-те години, когато е произвеждал, след това беше, когато Узбекистан се формира като самостоятелна държава, заводът беше закрит, и не просто закрит, а неговото производство прекратено под контрола на американски специалисти. Разбира се, не може да се отбегне обстоятелството, да се игнорира обстоятелството, че този газ се съхранява в определени складове, в специални складове и на територията на Русия, и на територията на Украйна. Но откъде точно и как е попаднал на територията на Великобритания, това никой не може да каже. И аз съм дълбоко убеден, че и самите британски специални служби към момента не знаят и не са в състояние да кажат. Така че отговорът не може да се свързва единствено и еднозначно с Русия, защото така шеговито казано, ако Скрипал беше застрелян с автомат „Калашников“, то обстоятелството, че „Калашников“ е конструиран в Русия, автоматично можеше отново да се използва в подобен случай. Автомат „Калашников“ се произвежда в десетки страни в света. Това от една страна. От друга страна, на кого е изгодно това? Със сигурност това не е изгодно на Русия, със сигурност това не е изгодно на президента Путин, и със сигурност именно това обстоятелство е използвано, за да бъде създадена тази ситуация, да бъде конструирана сега, в тези дни, буквално дни преди президентските избори в Русия. Така че аз считам, че тази операция, провеждана по този начин и провеждана днес, се вписва в традицията на британско-руските отношения, но такава мащабна операция по изгонване на такова количество руски дипломати, подозирани в разузнавателна дейност на територията на Обединеното кралство, не е имало от много години, от 70-те години на миналия век.


- От времето на Ким Филби.

- Да, когато бяха изгонени 101 или 105 – не си спомням, съветски дипломати. В порядъка на шегата ще кажа, че на англичаните им държеше влага обстоятелството, че руското, тогава съветското разузнаване ги беше пробило до такава степен, че имат да си връщат за десетки години напред на руснаците в сферата на разузнаването. Но това в кръга на шегата. Със сигурност няма да бъде в полза не само на Русия, няма да бъде в полза и на страните от Европейския съюз, и на САЩ, защото те ще наложат няма съмнение, ще наложат, ще ожесточат санкциите срещу Русия, но тези санкции нямат бъдеще и рано или късно те ще бъдат премахнати. По своя икономически и политически ефект, особено върху страните на Европейския съюз, върху техните пазари, те имат всъщност обратно действие и са във вреда и на тези икономики на тези държави.


- Според руския химик Вил Мирзаянов, участвал в създаването на това съветско вещество, Русия държи под строг контрол своите запаси от „Навичок“ и единствено държавата може да го превърне в оръжие. Можем ли да допуснем, че с използването му Русия сплашва свои агенти под прикритие или дисиденти в страната и чужбина?

- Не, аз категорично изключвам такава версия за участие на руската държава в лицето на нейните специални служби. Тази версия, известна ми е, тя се разпространява тук от няколко дена, но вижте, най-малко в този момент, още един път повтарям, Русия има полза, има сметка от такива скандали, от такъв удар по нейния международен авторитет, а и по предизборната обстановка, в която се намира. Очевидно, че това е насочено в опит да се срине авторитета на Путин като настоящ президент и кандидат за бъдещ президент, да се повлияе върху руското обществено мнение, да се мобилизира руската диаспора, която е настроена антипутински извън Русия, а известно е добре, че в самата Великобритания има голяма руска диаспора, голям контингент от руснаци, които в голямата си част са настроени антипутински. И аз разсъждавайки, анализирайки обстановката от гледна точка на това, кой би могъл да бъде евентуалният извършител, стигам до извода, че всъщност не бива да се изключва версията тази операция по отравяне с такъв газ да бъде проведена от лица, които са от руската диаспора, но които са използвани от британските специални служби за извършване на такава операция с антипутински, противопутински характер. Отново казвам, считам, че руската държава няма такова участие.


- Ако фактите са на страната на руската държава, как да си обясним реакцията на британския министър-председател?

- Реакцията на британския министър-председател от една страна е продиктувана към това да повдигне своя рейтинг, дори считам, че в известна степен не, а в значителна степен е свързана и продуктивна от вътрешнополитически причини. Англия се намира в неблагоприятна ситуация по отношение разговорите, които се водят за Брекзит с Европейския съюз, рейтингът на г-жа Мей и на консерваторите спада в самата Великобритания. Вижте реакцията на лейбъристите, която е далеч по-сдържана и призовава към по-голям баланс и по-голям разум. Това от една страна. От друга страна, вижте, г-жа Мей реагира като ръководител на империя, като глава на империя. Но Британия или Обединеното кралство отдавна не е тази световна империя, за да живеят англичаните и самата г-жа Мей, и целият истаблишмент със самочувствието на световна империя. Така че многопосочна, многоаспектна е тази реакция и трудно би могла да се анализира от всички страни. Тя има в голяма степен и емоционален характер. Но както казах, две са за мен посоките – външната е Русия, атака срещу Русия, вътрешната е повдигането на самочувствието и на рейтинга, свързан с Брекзит.


- Ген. Киров, а можем ли да допуснем, че ако е извършено от Русия, то в замисъла са включени точно такъв тип разсъждения от вашия анализ, че Русия в момента няма интерес, че някой иска да дестабилизира президента Путин?

- Г-жо Събчева, вижте, хронологията, в която се развива случаят „Скрипал“ – Скрипал беше задържан 2005 година за шпионаж в полза на Великобритания, беше осъден на 13 години затвор, 2010 година беше разменен заедно с още 3 човека срещу нелегалната агентура за Службата за външно разузнаване в САЩ, която беше заловена от американски специални служби.


- Да, случаят „Ана Чапмън“. Това пък е друга история.

- Да, Ана Чапмън най-популярно казано.


- От всички имена в мрежата това се запомни.

- Да. Той предпочете да замине за Великобритания. Очевидно там са му били предоставени добри условия за живот, като очевидно са му предоставени компенсации за услугите, които е извършвал в битността си на британски агент. В този смисъл може да се счита, че ако руската държава е имала някакво желание и е възнамерявала да извърши, да предприеме по отношение на него такива действия, то всичко това се опровергава като версия, издигната версия, от последващите действия. Съпругата на Скрипал се завърна в Русия. Тя почина, за съжаление, лека й пръст, жената в Русия. Синът му беше в Русия, заболя, беше пуснат от руснаците, върна се във Великобритания, почина във Великобритания. По отношение на самия Скрипал, очевидно е, че той е бил разконспириран, що се отнася до неговото местопребиваване като адрес и селище или място, където той се е установил да живее, то не би следвало да представлява проблем за руското разузнаване или за тези, които са решили да извършат такъв акт спрямо него. Просто няма логика. За толкова години руснаците са могли, извинявам се за грубия израз – да го ликвидират, ако искат, много пъти.


- Е, изчаквали са удобен момент.

- Но дори от тяхна гледна точка това е най-неудобният момент, особено от тяхна гледна точка. Така че аз не приемам версията, че това е целенасочено действие от руска страна.


- Ген. Киров, след случая с Александър Литвиненко с полония, с нашия Георги Марков с рицина, това е третия подобен във Великобритания, който придобива мащабно медийно внимание. Защо точно там?

- Много повече са. Самите англичани изнесоха информация за 14 случая.


- Но тези трите получиха най-сериозен отзвук. Защо там? Предизвикателство ли е към британските служби?

- От една страна, това е предизвикателство към британските служби, от друга страна, това е продължение на традицията, исторически сложилата се традиция между действията на британските служби по отношение на бившия Съветски съюз и на бившите съветски и местни руски служби по отношение на Великобритания. Натрупан е, ако мога да се изразя, „негативен опит“ в това отношение. Но вижте, нито случаят „Литвиненко“ беше доказан, и когато британският съд се произнесе, точно върху това акцентира, че не може да се счита с положителност, че Литвиненко е ликвидиран от руските специални служби. Това беше преди няколко години. Подобни подозрения съществуваха по отношение смъртта на видния руски магнат и олигарх…


- Борис Березовски.

- Да, Борис Березовски. Там също голямо медийно осветяване, голяма медийна шумика, както казват руснаците, но на практика никакви доказателства. Така че аз го оценявам това в контекста на руско-британските отношения като отношения на върхове и спадове, така лъкатушно се развиват техните отношения. И това са традиции в исторически план, които съм убеден, че ще продължат и занапред.


- Тоест, това, ако можем така да го преведем най-популярно, е игра между шпионските агенции. Spy game.

- В голяма степен го оценявам като такова. Като такова го оценявам, но с по-пасивна позиция в този случай конкретно от страна на руските специални служби.


- Този случай ще предизвика ли пореден срив в отношенията между Русия и Запада?

- За срив не съм сигурен, че ще се стигне, но усложняване и повишаване на напрежението със сигурност, защото президентът Тръмп вече еднозначно застана и подкрепи британската позиция, ръководителите на Франция и на Германия изразиха малко по-предпазлива позиция, но като цяло този случай ще бъде използван във Великобритания в усилията им да нагнети напрежение, да въвлече в това напрежение и останалите свои съюзници по НАТО и по Европейския съюз, въпреки че вече сме в хипотезата на Брекзит по отношение на Европейския съюз. Но във всички случаи следва да се очаква радикализиране на съюзниците на Великобритания, особено на САЩ. И ако погледнем малко по-напред, то очевидно ще се отрази специално на двустранните отношения между САЩ и Русия, предвид вчерашните и онзиденшните кадрови промени в САЩ и назначаването на Майк Помпео за държавен секретар на САЩ. Със сигурност това ще предизвика радикализация на американската външна политика. Англичаните са най-близкият съюзник на САЩ и това ще се отрази на отношението към Русия. Помпео е далеч по-изявен радикал, далеч по-изявен „ястреб“, ако употребим популярната политическа терминология от Тилърсън, от Рекс Тилърсън. Той е за твърд подход. Вижте само неговото директно изражение по отношение на това какво трябва да бъде ЦРУ. Той като директор на ЦРУ, и днес като държавен секретар направи еднозначното изявление, че ЦРУ трябва да бъде яростно, безпощадно, сурово. Аз съм 40 години служител в специалните служби, за пръв път срещам такива призиви по отношение дейността на разузнавателните служби, в частност на външното разузнаване.

 

Фокус, Цоня Събчева

Източник: http://epicenter.bg/article/Gen--Kircho-Kirov-/149533/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!