Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва отвръща на удара: Лондон може да е източник на отровата "Новичок"

Русия няма да позволи на никого да говори с нея чрез ултиматуми

Василий Небензя на заседанието на Съвета за сигурност

Скандалът около бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал продължава да се разраства и да обтяга отношенията на Москва с редица държави. В рамките на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по настояване на Лондон, Москва бе обвинена за отравянето на 66-годишния Скрипал и неговата дъщеря Юлия, предава Агенция "Фокус".

Великобритания, както и САЩ, са на мнение, че Кремъл има пръст в отравянето на бившия офицер от ГРУ. „САЩ считат, че Русия е отговорна за атаката срещу двама души в Обединеното кралство чрез използването на нервно-паралитично вещество от военен клас“, подчерта постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли.

На заседанието се изказа и заместник-постоянният представител на Великобритания при ООН Джонатан Алън. Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което – според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. „Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

На свой ред постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя обвини Лондон в разпалване на „истерия“. Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок“, използвано за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия, изрази увереност Небензя.

„Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания“, подчерта руският дипломат.

„За да могат британските специалисти с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“, обобщи Небензя.

Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината. Ние самите не говорим езика на ултиматумите и няма да допуснем да говорят с нас с този тон", заяви постоянният представител на Русия при ООН.

Бившият полковник от руското ГРУ бе хоспитализиран в критично състояние в британския град Солзбъри, след като бе подложен на въздействието на неизвестно вещество.

Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999 г. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване МI-6. По данни на Федералната служба за сигурност Скрипал е получил 100 хил. долара от британската служба, за да им предава информация от агенти на руските спецслужби.

През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. в колония съ строг режим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно обаче Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.

Източник: http://epicenter.bg/article/Moskva-otvrashta-na-udara--London-mozhe-da-e-iztochnik-na-otrovata--quot-Novichok-quot--/149436/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!