Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България отговори на Ердоган: Границите не подлежат на съмнение, Турция не е изключение!

Днешните държавни граници са утвърдени с международни договори и не подлежат на преразглеждане, България и Турция не правят изключение.

Това се казва в позиция на българското Външно министерство по повод изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, че "Кърджали е част от душевните граници на Турция". 

Припомняме, че в реч в град Сакария пред свои поддръжници преди няколко дни турският държавен глава на практика повтори теза, която вече многократно е обявявал и която е част от написаната от неговия бивш премиер и бивш външен министър проф. Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина".

Съгласно тезата, Турция трябва да създаде устойчиви мостове с турските малцинства в съседните държави и да ги превърне в монолитни общности чрез стримулиране на културните и образователни връзки с родината-майка, с възможност тези общности да участват в управлението на съответната държава и да се превърнат в непреодолим фактор при вземането на решения

"От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния", заяви Ердоган.

"Споделяме нашата сърдечност с братята на Сакария - Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар. На тези братя, който носят в сърцата си и в очите си, на тези молещи се за успеха на Турция, пращаме наши поздрави на всички жертви и потиснати наши братя", отбеляза турският държавен глава. 

По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали,

Министерството на външните работи на Република България (МВнР) отбелязва:

  - Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите;

- Ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните;

- В действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави, и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. 

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори, завършва позицията на МВнР.

Източник: http://epicenter.bg/article/Vanshno--Granitsite-sa-priznati-s-dogovori-i-ne-podlezhat-na-samnenie--Turtsiya-ne-e-izklyuchenie-/149326/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!