Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Достоен президент - не цепи "басма" дори на Русия... Брилянтен отговор на велик мъдрец и философ...

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик". Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив, коментирайки за пръв път отправените от патриарха на Русия упреци срещу България и президента.
Според Радев е важен въпросът: "Кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения".
"Аз съм президент, но и християнин и затова не вярвам, че целта на патриарх Кирил е била да всее разкол между нашите народи", подчерта Румен Радев и поясни какво е заявил пред него: "Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата".

Тъй като след срещата на сайта на руската патриаршия е било публикувано само изказването на патриарх Кирил, но не и неговото, президентът смята, че явно става въпрос не за афект, а за политическа режисура.
„Вярвам, че Негово светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея, но съм убеден, че Москва ще преосмисли случилото се", подчерта Румен Радев.
Той каза още, че истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия и в България. "Няма да ставам заложник на емоциите и ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“, беше категоричен президентът.
Той коментира коментира и сделката за ЧЕЗ като подчерта, че остават отворени въпросите за финансирането и получената политическа подкрепа:
"До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Изрично настоях  получих информацията от компетентния органи, която регулярно е била изпращана в Министерски съвет. Ето защо считам за основателно да бъде свикан КСНС, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната".
Предвижда се консултативния съвет да се състои във втората половина на следващия месец
Президентът Румен Радев е на посещение на 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив. 

БНР

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_450.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!