Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Решетников мина в обяснителен режим по скандала с руския патриарх

Близкият до Бойко Борисов руски генерал Леонид Решетников, посочван в медиите и социалните мрежи като основен организатор на атаката срещу президента по време на визитата на патриарх Кирил у нас, излезе със специално обяснение по случая на личната си страница във „Фейсбук“ с дата 10 март.
Бившият шеф на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) изрежда поименно кои в България смята за „истински православни хора“ и приятели на Русия и изразява специални благодарности на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и на анализатора Боян Чуков, както и на „нашите лични приятели“, чиито имена пенсионираният руски разузнавач спестява, за да не им навлече критики от страна на „русофоби, глупаци и треторазрядни агенти на ЦРУ като вицепремиерът (?!) Симеонов“.
Дългото обяснение на Решетников във Фейсбук се състои от три части. В началото той обстоятелствено обяснява, че от средата на февруари е в командировки и не е имал възможност да се запознае със скандала около посещението на патриарх Кирил в „любимата“ му България. Докато обикалял Русия от Воронеж до Владивосток, успял да направи кратък коментар по случая, но нямал време да осмисли случилото се. Затова решил да го направи чак сега.

Във втората част от обяснението си Решетников подкрепя изцяло казаното от патриарх Кирил на срещата с българския президент, но  предпазливо избягва да насочва критиките лично към държавния глава, а най-общо към „българските политици“ и „българското ръководство“. Решетников защитава тезата, че Руско-турската война 1877-1878 г. е дело на единната руска императорска освободителна армия, в която не е имало полкове, съставени по национален признак, затова нямало причина да се благодари на други, освен на Русия.
Разведчикът гълчи както „либералите“, така и „социалистите“, като подчертава, че „псевдо приятелите са по-лоши и от враговете“. Говори за „колективния Запад“, който е обявил война на Русия и към който се числи и България. Решетников не отправя никакви критики към „прозападното“ правителство на Борисов. Струва си да напомним, че в деня след скандалните упреци на патриарх Кирил, изречени в президентството, които предизвикаха реакции на недоумение и гняв не само в българските, но и в руските медии, министър-председателят Борисов се домогна до кратък телефонен разговор с Кремъл. В него той се е опитал да си върне благоволението на Путин с предложения за възобновяване на енергийните проекти. На сайта на руския президент разговорът е отразен с няколко протоколни изречения.
Накрая генерал Решетников прави необичаен ход, като разкрива поименно кои са хората, които се ползват с уважението му в България – Волен Сидеров, Николай Малинов и Боян Чуков.
„В Русия добре знаят, че сред българския народ има много истински православни хора, които всички познават и разбират. Ние сме благодарни на Волен Сидеров, на Николай Малинов, на Боян Чуков, както и на нашите лични приятели, чиито имена няма да назова, за да не им навлека нападки от страна русофоби, глупаци и треторазрядни агенти на ЦРУ като вицепремиерът (?!) Симеонов“, пише Решетников.
В друг свой коментар, публикуван днес, Решетников изразява силно възмущение от освиркването на представители на ГЕРБ на Шипка. „За мен и за милиони руснаци е недопустимо да се чуват освирквания при поднасянето на венци на паметника на загиналите герои, без значение кой полага венците.  Да се освирква може на партийни митинги и мачове, но не и на тържествено траурно мероприятие“, пише Решетников. И обвинява българите, че са православни вярващи само на думи, а иначе се държат като „диваци-езичници“. „Ние не виждаме особена разлика между ГЕРБ и БСП. Само дето социалистите обичат много да обещават, но и те, като гербаджиите, не правят нищо реално за развитието на българо-руското сътрудничество“, продължава атаката си срещу БСП Решетников.
Той отхвърля версията, че патриархът на Русия е бил въвлечен в организирана провокация срещу българския президент. „Познавам лично нашия Патриарх и абсолютно изключвам версията за участието му в някаква политическа комбинация. Просто от началото на визитата си той трябваше да слуша във всички официални речи и изявления благодарности към някакви митични финландци и литовци, които дори не са взимани в армията....Негово Светейшество явно е стискал зъби до последно, чакал е поне някой да се изкаже нормално, без глупости. Последният е бил Радев, незнайно защо наричан „проруски“. Но и там същото. Затова тъкмо пред Радев се е изляло огорчението на Патриарха“, обяснява Решетников.
Генералът от КГБ се представя като, едва ли не, един от малкото посредници между българи и руснаци, който работи за подобряване на двустранните отношения. Накрая изразява съжаление, че Русия и България силно са се разделичили една от друга и не вижда изгледи за промяна на това положение.

Източник: Гласове

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_446.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!