Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сидеров и Каракачанов спасяваха коалицията повече от 2 часа в НС. Без Валери Симеонов

Лидерите на ВМРО и "Атака" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров се видяха в парламента без Валери Симеонов. Над два часа и половина продължи срещата им, посветена на спасяването на коалицията след последния трус, предаде Канал 3.

Каракачанов пробва да убеди Сидеров да преглътне и този път, особено, след като Валери Симеонов отказа да се извини за нападките си към руския патриарх.

Срещата в стаята на групата в НС мина в две части. След кратък разговор Сидеров излезе за малко и показа, че сериозно е смекчил позицията си спрямо Валери Симеонов, на когото преди три дни постави ултиматум да се извини заради обидите към руския патриарх, или му иска оставката.

Днес вече лидерът на "Атака" коментира, че дали ще излезе от правителството, или не, и дали ще се извини Симеонов, или не - това е лично решение. И също така негов "личен грях". Но дотук. Няма вече закани за оставки и безкомпромисност.

"Не очаквайте разпад в коалицията и някакви подобни процеси. Няма подобно нещо", каза председателят на ПГ на Обединените патриоти със спокоен тон, далеч по-различен от снощния при гостуването му в бТВ, където изригна срещу Валери Симеонов и отсече, че коалицията може и без него.

Днес виждането на Сидеров прозвуча помъдряло и уталожено, направо дипломатично:

"Без всеки един може коалицията. И без Сидеров, и без Каракачанов, и без Симеонов - въпросът е политиката и животът в България да върви напред", каза Сидеров.

И Каракачанов повтори тезата на Сидеров за поведението на Симеонов:

"Дали ще се извини, е негово лично решение. Но аз не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква, пък била тя и руската, без значение какви политически убеждения имаш."

Той обаче призна, че изказването си против руския патриарх Валери Симеонов не е съгласувал с коалиционните партньори. Наскоро пък самият Симеонов му се сърдеше, че лидерът на ВМРО не съгласувал идеята си за референдум за третия пол.

Лидерът на ВМРО днес не крие, че опитва да ги помири: "И с единия, и с другия съм говорил. Бавно, внимателно. Както ви казах – времето лекува всичко".

Каракачанов прекара повече от два часа в стаята на парламентарната група заедно с Волен Сидеров, а след това двамата тръгнаха един след друг в особено приповдигнато настроение. Част от разговора премина насаме между двамата лидери, а после присъстваха и депутати.

Валери Симеонов така и не се присъедини към тях, а вероятно Каракачанов е успял да убеди Сидеров да стиска зъби още малко, да мине председателството.

И двамата лидери в ОП потвърдиха, че всичко било наред в коалицията. И поне на пръв поглед Сидеров вече не изглежда толкова безкомпромисен по отношение на Симеонов, колкото преди два дни, когато отказа на поканата да дойде на разговор в парламента.

Среща между тримата лидери на коалицията се очаква да се състои през идната седмица. На този етап в Обединените патриоти са се разбрали да мълчат и да занулят участията си по медиите. Защото последният взрив в коалицията дойде именно след тв интервю на Валери Симеонов, последвано от второ, дадено от Волен Сидеров снощи, което отекна не по-малко гръмовно. И нямаше как да бъде иначе, предвид проруски настроения електорат на "Атака", дълбоко засегнат от обидите на вицепремиера от НФСБ към руския патриарх.

Източник: http://epicenter.bg/article/Siderov-i-Karakachanov-spasyavaha-koalitsiyata-poveche-ot-2-chasa-v-NS--Bez-Valeri-Simeonov-/149008/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!