Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стартира петиция за промяна на националния празник – не обединява, а разделя

Българи инициираха петиция за промяна на националния празник. Според тях датата 3 март не обединява, а разделя нацията.
3 март е представян повратно пред народа като ден на освобождаването на България от османското владичество. А реално на 3-ти март (19-и февруари) 1878 год. в селището Свети Стефан се подписва ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им. При подписването на договора не е допуснато участието на българи, а резултатът от него е заменянето на османската власт с руска окупация. Не може това събитие да е национален празник, се изтъква в мотивите към петицията.

България е единствената страна в света, която има за национален празник деня на своята окупация от чужда държава.

Националният празник на една страна трябва да бъде повод за гордост и национално самочувствие. Такива може да има само при отбелязването на важна историческа дата - плод на съвместните усилия и героизъм на народа и неговите управници.

Нужен ни е национален празник, който да отбелязваме с високо вдигнати глави и изпълнени с гордост, казват още инициаторите на обществената подписка. Само за няколко часа, петицията вече е събрала близо 1000 привърженици.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/startira-petitsiya-za-promyana-na-natsionalniya-praznik-ne-obedinyava-a-razdelya

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!