Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мълния! Правителството отхвърли Истанбулската конвенция! По предложение на премиера Борисов...

Току-що на заседанието на Министерския съвет бе отхвърлена Истанбулската конвенция, научи Епицентър.бг 

По предложение на премиера Борисов бе прието решение на правителството, което отменя решението му от 3 януари 2018 година и от парламента се изтегля за ратификация Истанбулската конвенция. 

Тази новина бе очаквана отдавна, след като Борисов обеща да се вслуша в настроенията на хората и да даде заден ход на приемането на този според документ, който предизвика масови протести сред хората у нас. 

Решението на правителството се състои в две точки:

1. Отмяна на решението на МС от 3 януари 2018 година

2. Изтегляне на предложението за ратификация от НС 

Скандалът около Истанбулската конвенция се разрази в началото на годината.  Срещу текстовете се обявиха "Обединени патриоти", Българската православна църква, Католическата църква, мюфтийството, синдикатите, президентът Радев и 84% от българите. 

Припомняме, че в интервю пред БТВ на 14 февруари, Бойко Борисов заяви: "Стига с тази Истанбулска конвенция! Изтегляме я от парламента, тя сега е в Конституционния съд. Махаме я, няма да се занимаваме с нея. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото“.  

Документът бе внесен в деловодството на Народното събрание на 5 януари тази година с решение на правителството на първото му заседание на 3 януари 2018 година. След това бе разпределен в пет парламентарни комисии, като само комисията по младежта и спорта я отхвърли и то с гласа на Георги Марков от ГЕРБ. В комисията по външна политика Конвенцията вече мина. 

След надигналото се обществено мнение и решението на БСП да поиска референдум за Конвенцията, на 31 януари 2018 г. парламентарната група на ГЕРБ прати документа в Конституционния съд (КС)с искане на решение за съответствие на текстовете му с българската Конституция. 

Законовата процедура гласи, че за да бъде оттеглена Истанбулската конвенция от Народното събрание, трябва да има ново решение на правителството, отменящо това от 3 януари 2018 година.  

Това именно направи днес правителството на своето заседание.

 Премиерът Бойко Борисов се вслуша в гражданското общество и разпореди конвенцията да не бъде дебатирана в парламента. 

Новината съобщи от парламентарната трибуна и предсадетяла на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на разгорещените дебати за провеждането на референдум за Истанбулската конвенция. 

Вслушвайки се в общественото мнение, правителството изтегли Истанбулската конвенция, обяви и председателят на парламента Цвета Караянчева, обяснявайки какво е имала предвид, когато каза, че "тъмни сили" са застанали зад конвенцията. 

„Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове у българския народ”, заяви Борисов след заседанието на кабинета.

Източник: http://epicenter.bg/article/Malniya--Praviitelstvoto-othvarli-Istanbulskata-konventsiya-/148773/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!