Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия пусна какво скри президентът от разговора си с патриарх Кирил (видео)

С потропване по масата духовният глава на Русия поучава Румен Радев за Освобождението

снимка: пресцентър на Президентството

снимка: пресцентър на Президентството

Руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от изявлението на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев на срещата им на 4 март в президенството. Досега българските медии имаха само отчасти информация за нея. 

От видеото, разпространено от руската църква след края на визитата, се вижда, че патриарх Кирил е отправил остри реплики и към президента Румен Радев. В част от изявлението си високият гост от Русия подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата.

"Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура...Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия", заявява той и допълва: "Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България...

Ние сме за историческата правда, г-н президент. Ние тази правда сме си я извоювали със своята кръв. И никакви причини - нито политически, нито прагматични, тази историческа правда да не бъде казана или по друг начин интерпретирани", обяснява дидактично на Радев причините за своето разочарование от визитата си у нас.

На поучителната демонстрация на руския патриарх Кирил българският президент мълчи и не реагира. А съобщението на президентството от срещата на 4 март лаконично цитира казаното от патриарх Кирил така: "Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. 

Главата на руската църква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента. Преди да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете. С други думи, духовният водач на Русия подчертава, че има двойнствено впечатление към юбилея.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/s-tropane-po-masata-ruskiyat-patriarh-pouchava-prezidenta-radev-za-osvobozhdenieto-video

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!