Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От президентството разкриха, а руските медии не показаха: Ето как Радев отговорил на патриарх Кирил и той спрял с упреците!

1520363186-96186-660-370-1

Срещата между президента Радев и руския патриарх Кирил в София предизвика остри дипломатически нападки и различни тълкувания по отношение на казаните на нея думи от страна на госта и домакина. 

Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил по време на разговора му с Радев, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента, в който той дава отпор на нападките на руския патриарх. В него българският държавен глава твърдо заяви, че „така, както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия. 

Това разказа пред Епицентър. бг източник на президентство, присъствал на срещата, която предизвика разнопосочни коментари. За съжаление при отговора на Радев медиите са изключили камерите и звука и в президентството нямат запис от неговите думи.

Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спрял с упреците и казал „добре, нека прелистим тази страница“, посочва източникът ни. 
В края на разговора патриарх Кирил благодарил на президента Радев и му пожелал духовни сили на държавническото поприще.

Българският държавен глава също му благодарил, но уточнил, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал. 

Припомняме, че днес Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев. В близо 6-минутното видео главата на руската църква заявява с остър тон: “Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. ..Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на БългарияИ не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана.”

След тези думи на руския патриарх българският президент отговорил, позовавайки се на историческата коректност и разговорът приключил с добронамерен тон. Кирил оценил високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г.

По-късно, преди да напусне България, на летището патриарх Кирил в отговор на въпрос на руски журналист, казва за Румен Радев: “Президентът е човек интелигентен, православен, обичащ своята родина, открит за диалога и взаимоотношенията с Русия. Дай Боже, такива политици да набират сила в България, защото в края на краищата днешните политически и държавни отношения винаги са персонализирани. И е много важно от страна на България да има хора, с които Русия с удоволствие да разговаря и изгражда взаимоотношения”.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО С УКОРИТЕ НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ

ЕПИЦЕНТЪР

Източник: http://onovini.com/2018/03/%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!