Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На Шипка Радев забрави, че за свободата ни освен руснаци, са се били и войни на наши партньори от ЕС и НАТО

Този див, чутовен връх е капитал на българското достойнство, който не трябва да променяме, каза президентът

Събрали сме се днес на този див, чутовен връх да се поклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. С тези първи думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите официални лица и граждани, дошли на 3-ти март на това паметно място.

Тук около нас лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже, които са български, кои са руски, от които е съградено скелето на нашата свобода. 

Шипка е капитал на българското достойнство, който ни завещаха и който ние не бива да променяме…А вие – млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде осквернена.

Благодаря на негово светейшество Неофит и на негово светейшество Кирил за богослужението, за мъдрите думи, за благодарността и за християнски дух, който осмисля свободата и възвисява човека, в който саможертвата е път към свободата.

Вечна памет за героите! Вечна признателност към войните на Цар Освободител. Да живее България!, завърши словото си Радев.

В речта си на Шипка президентът възвеличи само подвига на руските войни, като пропусна да отбележи, че за свободата ни са воювали войници от повече от десет други държави, включително днешни наши партньори в ЕС, като Финландия, Румъния, Литва, Естония и други. Много техни герои също са дали живота си за свободата на България, но Румен Радев пропусна този важен факт. Това е обида към нашите партньори и голям гаф на държавния глава. Потвърдихме за пореден път, че България се държи като троянски кон на Русия, която не зачита партньорите си от ЕС и НАТО.

Преди словото на президента Радев двамата патриарси – руският Кирил и българският Неофит, отслужиха заупокойна молитва. В нея се споменава да бъдат упокоени душите на загиналите войни и да им бъде отредено хубаво място в царството на праведниците. Тази молитва е за войните, загинали на бойното поле. 

Тези молитви възникват още в Средновековието. Дори се споменават в поменика на цар Борил, като за тях се предполага, че принадлежат на патриарх Евтимий. В същото време в Русия, в съботата преди Димитровден започват да се споменават войните, загинали в битките срещу татарите, като по това време глава на църквата е българинът Киприян. 

Чухме и молитвата към Божията Майка – дала кръвта на Христос,  затова винаги християните търсят нейната помощ. Не случайно на Самарското знаме на едната страна е изображението на Божията Майка. 

Слово по случай националния празник произнесе и руския патриарх Кирил. В него той подчерта, че отбраната на Шипка е един от най-славните моменти в освобождението на България. Войните, участвали в нея, са показали безпримерна саможертва за свободата на българския народ и ние не можем да не се преклоним пред тяхната памет. 

Моля се за това, проявилата се преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима през всички времена. Да положим усилия за укрепването на Христовото православие, да запазим нашите православни традиции. Това е един празник за българския и руския народ, каза на финала високопоставеният руски гост.

Българският патриарх Неофит също поздрави присъстващите за националния ни празник.

Този храм, който е издигнат в подножието на историческия връх Шипка и в чийто основи лежат костите на стотици хиляди руски и български воини, отдали живота си за нашата свобода, ще продължава вечно да напомня на бъдещите поколения за чутовния подвиг на братска Русия и за онази жертвена любов, която нейните синови ни засвидетелстват, освобождавайки нашия народ от вековното иго.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/zaupokoyna-molitva-za-zaginalite-voyni-otsluzhiha-patriarsite-neofit-i-kiril

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!