Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Искаме спиране на сделката с ЧЕЗ

"Искаме спирането на сделката с ЧЕЗ, тя е неясна и задкулисна". Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите са внесли искане за изслушване на премиера утре като първа точка от дневния ред на парламента. Предлагат и създаването на анкетна комисия в парламента, която да изясни обстоятелствата около сделката. За сделката с ЧЕЗ политическата отговорност е лично на Борисов, смятат от БСП.

„Не се знае кой е крайният купувач, не се знае кой финансира сделката и какво ще е бъдещето на дружеството. Правителството на Борисов принася в жертва 3 млн. българи, които са клиенти на дружеството“, категорична бе Нинова. 

Тя заяви, че при откриване на нова процедура, социалистите ще настояват държавата да участва наравно с другите претенденти. "Това не е национализация и не е прецедент", подчерта Нинова. И припомни, че по същия начин правителството изкупи „Авионамс“. 

През 2004 г, когато бе извършена приватизацията на енергийните дружества, БСП бе против. През 2011 останалата част от ЧЕЗ продаде Борисов, БСП също бе против, припомни Нинова.

Тя показа досието за приватизацията на ЧЕЗ и обяви че цялата документация ще бъде предадена на прокуратурата.  

Лидерът на БСП припомни, че в стратегията за приватизация на ЧЕЗ е записано изрично, че държавата запазва 33 процента, за да гарантира обществения интерес. "Питам Борисов - нарушил ли е стратегията, когато продаде 33 процента?, заяви Нинова. Освен това в договора с ЧЕЗ е посочено, че ако един ден компанията реши да си продаде дела, трябва писмено да уведоми държавата. 

Едни лобита в ГЕРБ се борят кой да овладее енергетиката, посочи лидерът на БСП. Според Нинова оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е поредният бушон.

В четвъртък в 11 часа Нинова се среща с чешкия посланик и ще го пита за сделката.

Източник: http://glasove.com/categories/novini/news/ninova-iskame-spirane-na-sdelkata-s-chez

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!