Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов, Гинка и телевизиите се подиграват цинично с обществото...

Когато младеж на 26 години купи „Кремиковци”, никой не повярва, че е реалният купувач, но нямаше големи вълнения.
Когато неотдавна „независим продуцент” на две слабо известни шоу програми си купи телевизия BiT, четвъртата по гледаемост, пак никой не повярва, че е реален купувач, извадил няколко милиона евро, а не е подставено лице. И пак всичко мина с малко шум.
Но сега светкавично прочулата се Гинка Върбакова от Пазарджик купува енергийната система на повече от една трета от България, със столицата включително. Няма как да мине с малко шум.
Оповестената цена на сделката е 626 млн. лева в български пари (320 млн. евро).
А ЧЕЗ има и заем от Европейската банка за възстановяване и развитие от 2016 г. в размер на 116 млн. евро – 227 млн. лева. При продажба на компанията заемът веднага става изискуем. Така общата цена на сделката набъбва до около 853 млн. лева. И Гинка Върбакова със скромните си фирми може да вземе такъв заем?

Тя твърди невинно, че голяма международна банка ще й даде кредит, още било тайна коя. А коя банка ще й даде гаранция? Какви активи ще заложи, като притежава четири соларни парка с обща мощност 23 мегавата (и за които изплаща кредити)? И справките показват, че декларира загуби в последните години (макар да твърди за печалба за 2017 г.)? Самата тя обяснява, че акциите на фирмата й (основана през есента с 50 хил. лева капитал) ще станат гаранция пред банката. Тя е крайният собственик, всичко е прозрачно, ясно и просто…
Върбакова дава ексклузивно интервю пред Нова тв – най-услужливата към Борисов телевизия. Няма нищо случайно.
Телевизиите колективно се ослушват
за сделката, сякаш нищо особено не е станало. Което издава мащабите на обслужващата им роля – щом мълчат за такъв скандал, те просто не са медии, а правителствени информационни агенции.
Но най-циничен е премиерът Борисов. Според него няма основания сделката за ЧЕЗ да се смята за съмнителна. Това е сделка по чешките закони, между фирми независими от държавата, не можело да им се месят. Въпреки това, всеки детайл щял да бъде проверен. Пак според Борисов познанството на министърката Теменужка Петкова с купувачите на ЧЕЗ изглеждало подозрително само за публиката отстрани, но всъщност не било така. И въпреки това той лично поискал оставката на министърката, за да не се петни нейното име и това на партията.
И какво по-голямо петно от тези нагли изявления?
Обществото тепърва ще разбере колко по-голям е скандалът, отколкото изглежда. Според Гинка Върбакова, групата от нейни фирми ще има около 50 млн. лв. приход и около 10 млн. лв. печалба за 2017 г. Дори да е вярно, групата фирми на компанията ЧЕЗ в България имат годишен оборот от около 1,8 млрд. лева. Но чистата печалба за годината ще бъде около 30 млн. лева. Пита се – как бизнесдамата, купила фирмите на ЧЕЗ, ще изплаща кредити на стойност около 850 млн. лева? Или държавата ще й помогне с гаранции да отпадне незабавното изплащане на кредитите към ЕБВР? На какво основание? Помощ от приятел? И пак остава кредит от 626 млн. лева, който не е по възможностите на фирмите на Гинка и на придобитите фирми на ЧЕЗ. Както и да го смята човек, това се изплаща за не по-малко от 25 години, при положение, че за този период няма инвестиции в електропреносната мрежа, а има бизнесплан за такива, който трябва да се изпълнява.
И докато Гинка, Теменужка в оставка и премиер Бойко
обясняват, че всичко е окей,
един от кандидат-купувачите, чешката „Енерго-про”, която е частна компания, обяви, че сделката е непрозрачна, и се кани да я обжалва пред европейските, чешките и българските институции.
„Повече от 20 години работя в Източна Европа, но никога не съм виждал нещо такова”, казва Яромир Тесар, чешкият милиардер собственик на „Енерго-про”. Той ще постави въпроса пред ЕК, че за да се осъществи сделката да бъде предоставена незаконна държавна помощ. А според привлечения от него международен одитор е объркана процедурата за продажба.
Като черешка на тортата в сделката изплува и тъмното минало на премиера Борисов и
връзките му с групировката СИК
от 90-те години.
Сайтът „Бивол” разкри, че съпругът на Гинка Върбакова е бил съдружник във фирма с манекенката Жени Калканджиева, приближена до СИК и конкретно до един от босовете Красимир Маринов – Големия Маргин. Жени Калканджиева е съдружник в своята агенция „Визаж” със сестрата на Маргините, разкрива още „Бивол”.
Другата връзка е Димитър Стефанов, наричан още Митко Каратиста, един от хората на групировката СИК. Той беше назначен в Надзорния съвет на ЧЕЗ още през октомври 2009 г., веднага след като Борисов идва на власт. Той и съпругата му са активисти на ГЕРБ. За него медиите навремето разкриха, че е съдружник с брата на Румен Николов-Пашата, който е един от босовете на СИК. А сайтът „Бивол” разкрива, че е съдружник във фирма и със самия Румен Николов-Пашата (виж тук). Пашата пък е близък приятел на Борисов и съдружник с него във фирма, уличена в нелегално производство на цигари през 1995 г.. Митко Каратиста е отстранен от ЧЕЗ след протестите за цените на тока през 2013 г, когато Борисов подаде оставка.
Всичко това подсказва, че самият премиер Борисов вероятно е наясно с тази сделка далеч преди да е осъществена. И може само да се предполага какво друго отношение може да има към нея.

Източник: Е-Вестник, Иван Бакалов

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_124.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!