Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отново хиляди румънци протестират в столицата и големи градове: Не на корупцията! Ние...

Image result for romania protest

В Румъния:
НЕ НА КОРУПЦИЯТА

**** Отново хиляди протестират в столицата и големи градове

Въпреки снеговалежа и силния студ (минус 10 градуса и силен вятър) хиляди румънци снощи отново протестираха в столицата и др. градове.

Те се обявиха срещу искането на правосъдния министър да бъде уволнен ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията.

От миналата година насам всеки път когато се прави опит да се посегне към антикорупционния орган или да се смекчат нормативните документи за борба с корупцията, хиляди и хиляди излизат по улиците на румънските градове да ги защитят.

СПРАВКА ЗА НЯКОИ ОТ ОСЪДЕНИТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА

**** Алина Бика – бившият главен прокурор на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) – 3 години и 6 месеца затвор ефективно за подпомагане на извършител на престъпление във връзка с намесата й за касиране на дело, засягащо бизнесмена Хория Симу.

–- По същото дело Симу бе осъден на 4 години затвор ефективно,

–- Пак по това дело бившият шеф на Националната агенция за данъчно управление Шербан Поп получи пет години затвор ефективно.

Алина Бика има още една неокончателна присъда от 4 години затвор, отново за подпомагане на извършител на престъпление. По това дело е подсъдим бившият министър на икономиката Адриян Видяну.

**** Ексенаторът Каталин Войку е осъден от Трибунала на Букурещ на 5 години затвор ефективно за съучастие в злоупотреба със служебно положение по дело, в което е обвинен за намеса пред ръководството на компаниите „Електрика“ и „Електрика Услуги“ да сключат договори с определена фирма.

**** Бившата министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удря бе осъдена от Върховния касационен съд на 6 години затвор ефективно по т.нар. дело „Гала Буте“ за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. По същото дело бившият президент на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе осъден на 5 години затвор ефективно, а управителят на терени в селището Нана Тудор Брязу получи три години затвор ефективно.

**** Бившият кмет на град Пятра Нямц Георге Щефан бе осъден през май на 8 години и 2 месеца затвор по дело за нанасяне на щети на държавната компания Румънска поща. През април Георге Щефан получи още една присъда от три години затвор за незаконно финансиране на Демократично-либералната партия. През 2016 г. бе осъден на 6 години затвор по т. нар. дело „Майкрософт“ (за закупуване на лицензи за румънската образователна система), но излежа малка част от наказанието, защото бе предсрочно освободен.

**** Бившият министър на енергетиката Константин Ница е осъден през май от Върховния касационен съд на 4 години затвор ефективно за търговия с влияние по дело, в което бе обвинен от антикорупционната прокуратура, че е получил пари от бизнесмена Тибериу Урдаряну.

**** Бившият директор на Службата за администрация на имуществото на държавния протокол Джорджиан Габриел Сурду бе осъден на 3 години затвор ефективно за купуване на влияние, докато бившият председател на Окръжния съвет на Бузъу Кристинел Мариан Биджиу получи две години затвор ефективно. Габриел Сурду е обвинен, че е предложил на Кристинел Биджиу над 878 000 евро за съдействие, така че фирмата, която Сурду управлявал чрез подставено лице, да спечели договори за обществени поръчки в окръг Бузъу.

**** Бившият държавен секретар в министерството на правосъдието Овидиу Путура бе осъден от Върховния касационен съд на 5 години затвор ефективно за даване на подкуп и търговия с влияние (за опит за натиск и подкупване на съдии с цел оправдателна присъда за престъпник)

**** Бившият министър на вътрешните работи Габриел Берка бе осъден през декември на 2 години затвор ефективно за търговия с влияние.

–- По същото дело бившият депутат Михай Бану получи три години и половина затвор ефективно, също за търговия с влияние. Той и Берка упражнили влияние в полза на бизнесмен, който трябвало да възстанови милиони заради неспазени ангажименти в сметка за изпълнение на строителни работи в Бакъу.

**** Бившият депутат Кристиан Ризя бе осъден също през декември на 4 години и 8 месеца затвор ефективно за търговия с влияние и пране на пари. Поискал подпук от бизнесмен, за да му помогне в сделка.

**** Нелу Йордаке, управител на фирма „Ромстрейд“ ООД, бе осъден през декември на 6 години и три месеца затвор ефективно по дело, по което е обвинен в редица престъпления, включително злоупотреба с европейски средства, отпуснати за строителството на магистрала от Нъдлак до Арад.

**** Олигархът Илие Карабуля бе осъден от Върховния касационен съд на 5 години затвор ефективно по делото „Агенция за финансов надзор – застрахователно дружество „Карпатика“, докато бившият председател на Агенцията за финансов надзор Дан Раду Рушану и Лаура Кицою – съпруга на бившия министър на финансите Даниел Кицою, бяха оправдани.

По същото дело Мариан Мирзак (бивш член на ръководството на Агенцията за финансов надзор) получи 3 години и 6 месеца затвор ефективно, а Раду Мустъця (член на Управителния съвет на застрахователното дружество „Карпатика“) бе осъден на 2 години и 6 месеца.

**** Бившият директор на телевизия Антена Сорин Александреску бе осъден от Върховния касационен съд на 4 години и 6 месеца затвор ефективно по обвинение в шантаж на управителя на компания RCS/RDS Йоан Бендей.

Бизнесменът и бивш лидер на Консервативната партия Дан Войкулеску бе оправдан по обвинение в съучастие в шантаж, но неговата дъщеря Камелия Войкулеску получи условна присъда от една година и 6 месеца, а Антена Груп бе глобена.
**** Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре бе осъден на 4 години затвор за незаконно връщане на земи. Условни присъди получиха и Никушор Константинеску (бивш председател на Окръжния съвет на Констанца) и Драгош Съвулеску (бивш акционер на футболния отбор „Динамо“ Букурещ).

**** Израелският бизнесмен Аврахам Моргенщерн, управител на фирма „Шапир стръкчърс“ и близък на Раду Мазаре, бе осъден на 8 години затвор за данъчни измами. Аврахам Моргенщерн избяга от Румъния преди произнасянето на присъдата, но бе заловен през декември и върнат в страната.

**** Олигархът Габриел Пую Поповичу бе осъден от Върховния касационен съд на 7 години затвор по делото „Бъняса“. По същото дело бяха произнесени и други присъди: Корнел Шербан (бивш шеф на Генералната дирекция за разузнаване и вътрешна защита към МВР) – 2 години и 6 месеца ефективно; Йоан Николае Алеку (ректор на Университета по агрономия и ветеринарна медицина в Букурещ) – 6 години затвор ефективно; Петру Питкович (бивш шеф на Генералната дирекция за борба с корупцията към МВР) – 2 години условно.

Обвиненията се отнасят до занижаване на стойността на терен от 224 хектара в Бъняса (скъпата северна част на Букурещ), собственост на държавата, които били внесени като апорт в рамките на строителен проект на фирмата на Поповичу. Бизнесменът избяга от Румъния, бе открит във Великобритания и е поискана екстрадицията му.

**** Бившият сенатор Дан Шова бе осъден през септември от Върховния касационен съд на три години затвор ефективно за търговия с влияние, докато бившият директор на ТЕЦ Говора Михай Балан получи три години условно за злоупотреба със служебно положение.

**** Бившият мениджър на Окръжната клиника за спешна помощ в Констанца Дънуц Къпъцъна бе осъден окончателно през юли от Апелативния съд на Букурещ на 6 години и 8 месеца затвор за пране на пари и вземане на подкуп.

**** Осъдени са и маса кметове в големи градове: бившият районен кмет на Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне, бившият кмет на Плоещ Юлиан Бъдеску, бившият кмет на Яш Георге Никита и др.

И т.н., и т.н., и т.н.

Григор Лилов, Фейсбук

http://bultimes.bg/otnovo-hilyadi-rumuntsi-protestirat-v-stolitsata-i-golemi-gradove-ne-na-koruptsiyata-nie-pak-spim/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!