Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1,84 млн. дават на група, осъдена на 26,5 г. затвор за нередна търговия с картини

Драги Вежди,

  С изненада гледах нещото като „право на отговор” по България он еър, където с още по-голяма изненада видях да се самообвиняваш за неща, които не съм казвал. Не съм споменавал името ти и не съм те имал предвид във връзка с нередностите, открити при ремонта на Националната художествена галерия. Но тези щети в многохиляден размер не са установени от мен, а от проверка на Министерството на културата. Има и наказани. За това сигнализираха немалко хора. Понеже казваш, че „нищо не разбирам от тия работи”, а сигурно не знаеш за петте ми години изучаване на история на изкуството с отличен успех при проф. Спартак Паскалевски, нека спомена кой е цитиран от 19 минути като алармирал за нередностите.

 Хората, които разбират са: проф. Борис Данаилов, кавалер на френския орден на изкуствата, университетски преподавател, преди научен изследовател точно в тази област, бивш ресорен заместник-министър на културата, бивш ръководител на Галерията за чуждестранно изкуство, и Бисера Йосифова – също бивш ресорен заместник-министър на културата и ексшеф в Националната художествена галерия. Те ли са „хора, които не разбират”?

А кои са тия, дето много разбират? Защото е ОТСНЕТ И ПОКАЗАН ОТ 19 МИНУТИ ФАКТ РЕМОНТЪТ НА РЕМОНТА за 3,6 млн.лв. на Двореца, пък ти го защитаваш колко бил добър.

По телевизията, Вежди, не съм говорил за ламинат. А за обикновен паркет. Виж записа. Иначе с просто око се вижда, дори от неразбиращ, че в момента паркетът в Двореца не е царският фигурален. Къде е тогава онзи от Фердинанд? Защо ли никой не казва?
Защо забравяш дограмите, за които също споменах – къде вие, разбиращите, сте виждали загрозяване на фасадата на вековна историческа сграда с пластмаса?

Къде в ЕС извън България? Даже в Турция, без да е в ЕС, просто възстановяват старото и то изглежда като ново. Да, скъпо е, но от 3,6 млн.лв. за ремонта не може да не е имало пари за това.
Интересно е как нарушаването на фасадата го допусна Институтът за недвижимото културно наследство? Та не само на Двореца, ами и на съседната сграда на Българската банка за развитие – също чудовищно посегателство върху безценен паметник на архитектурата и на културата!
Защо пропусна, скъпи приятелю, коментар по твърде съществената тема – особено в Деня на Левски, който избра за отговора си към мен: Кой и защо зазида килията на Апостола на свободата?


Защото при ремонта на Двореца тя беше унищожена, също като римските останки в основите на сградата! Не го твърдя аз, Бисера Йосифова го твърди и го показва! А не е тя да не разбира като мен.


В тази връзка, защо, уважаеми, аз „случайния човек”, както ме нарече – е, нямам претенции да бъда световноизвестен, та се питам защо беше лансирана при Борисов 1 идеята да се махне от Двореца, или въобще, Националният етнографски музей
Защо и досега държавата се държи с него като с мащеха? За него си струва да се дадат 1,84 милиона от дарението на австралийската българка...


Но ще ги харчат за картини представители на една особена група хора. За разлика от сега, даже и при соца, тяхната търговия за набавяне на картини за Галерията за чуждестранно изкуство беше  разследвана и някои получиха присъди, въпреки постовете си.
Какво пише в публикуваните по случая документи, за да не бъда обвинен, че без да разбирам пиша? 20 години затвор за заместник-министъра на външните работи и началник на групата Живко Попов. 6 и половина години затвор за културния заместник-министър Емил Александров. Присъдата е за „стопански злоупотреби” при набавянето на колекцията от картини по Програма 1300. От 9 милиона валутни лева, т.е.долара, са отчетени 2,5 млн.!!!


Е, демократичната власт ги помилва и предсрочно ги пуска, едва ли не са представяни за дисиденти.  Интересно е, че присъди получиха само някои от групата. Други не...

Техният вкус пролича при откриването на Квадрат 500, който – апропо – след всичките десетки милиони, похарчени за целта, не е довършен. 
Нали и ти забеляза след откриването хартиените лентички, вместо красивите метални табелки от ГЧИ до картините, разноредието от епохи и несъществуващата логика, вместо чудесно ориентирания стар порядък, липсата на българско изкуство от последните десетилетия в националния музей...


Видях там случайно Светлин Русев, казах му тези работи – не разбирам нищо, но щом правят впечатление на мен, представи си какво впечатление правят на разбиращите като него!


Вежди, единственият повод, по който споменах името ти пред България он еър, беше свързан със старта на проекта Квадрат 500 за национален музеен комплекс. Казах истината – при кмета Петър Междуречки, който дава началото през 1980-81 година. Направих го в чест на паметта на този човек, който беше починал ден преди предаването, в което участвах. Горд съм, че лично го интервюирах, за да бъдат точни данните в книгата Кметовете на София, която чрез тях разказва историята на града.


Казваш, нищо не съм направил. Е, това съм го направил. Както и първия от десетилетия албум на Майстора, който съставихме и издадохме със съдружника ми и с кмета на Кюстендил Петър Паунов. Пак ние направихме кампания за Майстора, така че получи място в челото на класацията Великите българи. Издадохме и Хубавите къщи на София - разказваме и показваме историята как австрийските архитекти – и тези на Двореца в това число, възпитаха и предадоха занаят на първото и второто поколение български архитекти и оформиха евроцентъра на столицата. И книгата Светата София, събрала всички най-важни – повечето непознати – храмове на милионния град, пак ние я направихме...


Дано не си се засегнал, приятелю, от думите ми, че „този министър на културата е по-добър от предишния министър на културата”. Ама предишният не си ти! Рашко Младенов е.


Приемам поканата ти за кафе, макар аз кафе да не пия кафе, а чай. Жив и здрав бъди!  

Борис Ангелов

Източник: http://19min.bg/news/8/97738.html?page=2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!