Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преди 97 г. български поручик патентова свой самолет

Орнитоптерът, създаден от поручик Харалампи Джамджиев
Сн.: Музей на авиацията

На 3 февруари 1921 г. поручик Харалампи Джамджиев патентова в Прага свой модел самолет под името "Бързолет".
Бързолетови са семейство дребни птици, на външен вид подобни на лястовиците, но малко по-едри от тях. Размахът на крилете им достига над 50 cм и тежат до около 100 гр. Характерна особеност са дългите им сърповидно извити криле. Бързолетови са птиците с най-висока скорост на активен (хоризонтален) полет, скоростта им понякога надхвърля 180 km/h. Не могат да ходят и ако случайно попаднат на повърхността на земята излитат, отблъсквайки се с криле.

Всичко обаче започва години по-рано. През 1902 г. един скромен поручик изпробва край Силистра конструирания от него летателен апарат. Това е една година преди първите полети на братята Райт. Но по една или друга причина, името на българина не се вписва като пръв създател на летателна машина.

Поручикът се казва Харалампи Джамджиев и е считан за основоположник на българската авиационна наука. Роден е на 13 юни 1875 г. във Велико Търново. През септември 1893 г. постъпва във Военното училище в София, но поради заболяване временно го напуска. Успява да завърши през 1895 г. Същата година, в която изобретява летателна машина. Конструира и орнитоптер с парен двигател, но той експлодира.

През 1902 г. упоритият военен строи друг орнитоптер с пружина вместо двигател. 
Машината е с разпереност 1,05 м и обща дължина 1,25 м. Орнитоптерът има елиптични криле, задвижвани от силна спирална пружина. При извършените опити „птицата” на Джамджиев достига височина от 22 м и далечина на прелитането до 200 м. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и триопорен колесник от велосипеден тип.

Орнитоптерът прави малки параболи над силистренското село Поп Кралево. При полет на 8 март 1902 година тя прехвръква и се разбива с близкото румънско село Есекьой.

На 16 февруари 1911 г. във Франция Харалампи Джамджиев патентова с № 26224 летателен апарат под името „Нова система аероплан вече с мотор от моторетка". Предприемчивият българин е готов да участва във всесветския въздухоплавателен конкурс, но изработката струва скъпо, а няма кой да го подкрепи. После един пожар изпепелява имотите на семейството с целия изобретателски архив.

Независимо от всичко, Джамджиев не се отчайва и на 3 февруари 1921 година регистрира в Прага нов свой самолет, наречен „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили.

Родоначалникът на българската авиация си отива от този свят на 13 март 1961 г. Идеите на Джамджиев са голям принос в развитието на аеромеханиката, а много негови конструктивни решения са реализирани едва през 70-те години на миналия век – толкова те са изпреварили времето си. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/samolet-patent-haralampi-jamjiev-26842953?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!