Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Първото служебно правителство, което дойде, ще оттегли подписа под Истанбулската конвенция, и с това всичко приключва...

Общественото мнение е пределно ясно, с или без референдум е ясна волята на над 90% от българите. Поради тази причина, при първа юридическа възможност, която имам, ще оттегля подписа на България под Истанбулската конвенция.
Това написа президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук, след като парламентът реши да отложи ратификацията.
Така формулирана позицията му означава, че първото служебно правителство, което той назначи, ще ни извади от конвеницията. Президентът няма преки правомощия да направи това сега. Това е функция на изпълнителната власт и може да се направи от премиера или от външния министър.

Служебното правителство има пълни правомощия на редовно правителство, съгласно решение на Конституционния съд от 90-те години. Ако служебен външне министър оттегли "подписа", то отпадат и всички последващи процедури. Конвенция, която не е подписана, не може да се ратифицира и не може да влезе в сила на наша територия.
Това е възможно, само ако герберите не пробутат все пак ратификацията сега. Тогава конвенцията става със силата на закон и президентът не може да направи нищо.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/01/blog-post_415.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!