Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парламентарни комисии започнаха да препъват Истанбулската конвенция! Само от ГЕРБ гласуват в нейна подкрепа!

комисии91536_660_370

Парламентарни комисии започнаха да препъват Истанбулската конвенция по пътя й към пленарната зала. 

Първо я отхвърлиха депутатите от комисията за младежта и спорта с 10 на 9 гласа срещу документа. Решаващата роля изигра червеният картон на депутата от ГЕРБ Георги Марков, който отдавна бе заявил своята непримирима позиция.

Сходно се разиграха събитията и на заседанието на правната комисия, която обаче засега само отложи разглеждането на документа. 

По предложение на депутатите от БСП правната комисия отложи за друг път гласуването на конвенцията. 

И тук документът, който трябва да бори насилието над жени и деца, но съдържа смущаващи и нееднозначни текстове за социалния пол, събра 10 гласа срещу себе си. 

Отново ГЕРБ останаха сами с 8 гласа срещу отлагането на ратификацията от правната комисия. Един представител на управляващата партия се въздържа. 

Депутатите от Воля и Обединени патриоти също се обявиха за отпадането на точката от дневния ред в отсъствието на представители на ДПС. 

Тук обаче дойде омбудсманът Мая Манолова, за да защити приемането на документа. 

Конвенцията бе внесена в парламента на 12 януари от правителството и успя да го раздели, след като 8 министри не го одобриха. За изтеглянето му се обявиха от БСП и Обединените патриоти. Президентът Румен Радев също обяви, че не е сега времето за приемането й. 

Днес соцлидерката Корнелия Нинова поиска и референдум с един въпрос: “За” или “против” сте ратификацията на Истанбулската конвенция? 

Социалистите искат да бъде спряно гледането на конвенцията от парламентарните комисии. Те внасят подписите за провеждането на референдум утре в деловодството на НС. 

Вчера пък се състоя публично обсъждане, организирано от председателя на парламента Цвета Караянчева. Всички основни вероизповедания у нас се обявиха против ратификацията на конвенцията, а БПЦ започна масови молитви във всички православни храмове и манастири в страната срещу документа.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/68663-Parlamentarni-komisii-zapochnaha-da-prepavat-Istanbulskata-konvenciya

Източник: http://onovini.com/2018/01/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!