Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Вот на недоверие за корупцията, крадат по 10 млрд. – Цветанов: Стига партизански политически страсти

Председателството е шанс да изчистим образа на България – БСП ще бъде конструктивна, но не мислете, че ще мълчим, закани се Корнелия Нинова на управляващите.
Лидерът на левицата направи това в декларация за приоритетите на групата през новия политически сезон, който беше открит днес на фона на официалния старт на Европредседателството.

„На 17 януари ще внесем вот на недоверие за корупция. Някои казват - защо го правим на прага на председателството. Правителството няма да падне. Правим го, защото правителството създава условия 10 млрд. лв. да се крадат годишно.

Защото според „Евробарометър“ 83% от българите сочат корупцията като основен проблем на държавата. Според българските фирми и работодатели - 88% от тях казват, че обществените поръчки се оценяват субективно. Казвате 6 месеца да мълчим. Не! Това не са наши думи, а общи оценки на народа и на партньорите“, заяви още Нинова.

Тя подчерта, че председателството е шанс правителството на Бойко Борисов да не си затваря очите пред проблемите и да не казва, че БСП е лошата, а когато европейските партньори определят България като корумпирана кабинетът да твърди, че и там се краде.

„Нека това председателство бъде не само оценено като добро домакинство, а България да постигне две цели“, призова социалистката.

Тя посочи, че целите са накрая европейските партньорите и народът да кажат, че за тези 6 месеца корупцията е намаляла и поне малко стандартът на живот в страната се е доближил до този на европейските граждани.

„Това за нас би била успешна политика на председателството. Ние ще работим за това. Ще бъдем конструктивни, но не мислете, че ще мълчим, когато правите грешки и вместо постигането на тези цели водите България назад“, изтъка Корнелия Нинова.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/kornelia-ninova-evropredsedatelstvoto-2018-26769949?nt=10

Цветанов: Стига партизански политически страсти

Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на Председателството, заяви Цветан Цветанов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ излезе с декларация в началото на третата парламентарна сесия, която съвпада с официалното откриване на българското Европредседателство.

"Да си дадем ясна сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България. Трябва да работим отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната. Нека да работим всеотдайно за националните интереси на България и за постигане на добри и бързи резултати. Вярвам, че новата година ще е много динамична и ползотворна за работата на българския парламент“, призова Цветанов.

По думите му, 11 години след приемането ни в ЕС, предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. Според него, докато следващите 6 месеца България е председател на Съвета на ЕС, добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София.

„Това прави работата ни като народни представители несъизмеримо по-отговорна, защото знаем, че народът на България не иска да бъдем фон в хор на европейските гласове. Желаем гласът ни да се чува все по-силно и все повече хора да се вслушват в него“, изтъкна той, като уточни, че основните събития на парламентарното измерение на Председателството са 6, като за 3 от тях се очаква в страната ни да дойдат близо 300 делегати и гости.

Цветанов декларира, че през новия политически сезон ГЕРБ ще предприеме законодателни инициативи за укрепване на обществения ред и сигурността, в сферата на образованието и труда, здравеопазването и нов достъпен модел за здравни грижи.

Това се случи на фона на отхвърленото предложение на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за сигурността на гражданите. „За“ него гласуваха 100 народни представители, „против“ – 69, а „въздържал се“ – 38.

„Да погледнем на Европредседателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание, солисти търсят в операта - българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър“, заяви пък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ).

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-evropredsedatelstvoto-2018-26769941?nt=14

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!