Прокуратурата засекрети делата за приватизация

Властта в държавата продължава по всякакъв възможен начин да крие от данъкоплатеца, случващото се у нас. На дневен ред излезе прокуратурата в България.
Тя засекрети цялата информация по делата за приватизация, съобщава вестник Сега.

Не е работа на данъкоплатците да знаят колко и кои приватизационни сделки се разследват от прокуратурата, има ли повдигнати обвинения, има ли дела, прекратени по давност. Заместник главният прокурор Пенка Богданова заяви, че информацията по тези преписки и дела не е обществена.

От отговора й се разбира, че е тайна дали висшите прокурори са получавали доклад на премиера Бойко Борисов от октомври м.г., свързан с нарушения при приватизационни сделки и ако да – какви са прокурорските действия по него.

Делата за приватизационните сделки излязоха на дневен ред покрай идеята на ГЕРБ и ДПС да променят конституцията, така че да няма давност за разследването им.

По-странното в случая е че Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в конкретния казус бил неприложим, става ясно от отговора на прокуратурата.

ЗДОИ бил неприложим в случая, защото обществена била “всяка информация, свързана с обществения живот в България и даваща възможност на гражданите да си съставят мнение за дейността на институцията”. Работата на прокуратурата по приватизационните престъпления очевидно не влиза в тази категория според ръководството й.

Фактът, че прокуратурата не намира себе си за задължена по Закона за достъп до обществена информация, е показателен. Неведнъж прокуратурата е била сочена като безотчетна и безконтролна в доклади на различни европейски институции, без законодателите или Висшият съдебен съвет да се трогнат от това.

Източник: 19min.bg

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/11/blog-post_753.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!