Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов филм разкрива най-мрачната тайна на съвременен Китай (видео)

Анастейша Лин във филма "Опустошение" (2017 г.). (Флаинг Клауд Продакшънс)

В държави, където хората са лишени от морал, насилието е повсеместно и безмилостно, а кръвопролитията опустошителни. Когато се извършват престъпления срещу човечеството, често надеждата за спасение е тези отвън да алармират и изобличат тежкото положение на преследваните.

В такива случаи, филмът е мощно средство в ръцете на добросъвестния режисьор.

"Опустошение" е късометражен филм на режисьора Леон Лий, носител на наградата "Пийбоди", и продукция на базираната във Ванкувър, Канада, медийна компания "Флаинг Клауд Продакшънс" (Flying Cloud Productions).

Лентата хвърля светлина върху доходоносния бизнес с убийства на хора с цел продажба на органите им на пациенти нуждаещи се от трансплантация. Жертвите на този нов вид геноцид са затворници на съвестта, основно последователи на духовния метод Фалун Гонг, а извършителят: китайското правителство.

"Опустошение", достъпен за безплатно гледане в Интернет, е базиран на разкази на очевидец. Той е станал свидетел на жестокости, на които е била подложена млада жена, попаднала във варварската медицинска затворническа система в Китай.

Когато създава късометражна лента, един режисьор прави трудни избори. При липса на контекст, късометражните филми стават скучни и не успяват да изпратят желаното послание, особено когато темата на филма има дълга предистория.

В "Опустошение" детайлите не са много, но са красноречиви и осигуряват достатъчно контекст, за да може зрителят да разбере идеята и да усети призива за неотложност и засилено внимание към проблема.

В ролята на главната героиня се превъплъщава Мис Канада за 2015 г., Анастейша Лин. Освен красива и талантлива актриса, Лин е известен защитник на човешките права в Китай. Заради това Китай ѝ отказа виза през 2015 г. и така тя не успя да участва във финалите за Мис Свят, които се проведоха в източната държава. Със своята лична история, Лин придава допълнителен колорит и съдържание на новия филм.

Лентата разказва историята на млада жена, принудена да избира между съвестта и живота си, когато съдбата я изправя пред садистичен лекар провеждащ операции в китайската болнична система. Жената избира да следва убежденията си въпреки страха от изтезания и смърт: този благороден дух е предаден успешно във филма по красив и свят начин.

Насилието и катаклизмите от първата половина на филма се завихрят в тревожна развръзка, която поставя въпроса за участието на хора от Западния свят в престъпленията с органи в Китай: в ролята им на получатели на органите.

Представените във филма факти са достатъчни за започване на по-нататъшно разследване.

Неописуеми постъпки

Фактът, че поддръжници на Фалун Гонг са подложени на нечовешки изтезания, е добре документиран. Загатнатите в "Опустошение" методи за изтезания са достатъчно ясни, за да предизвикат ужас. Жените последователи на Фалун Гонг са подложени на най-зловещи форми на сексуално насилие. Това е вид жестокост, който филмът не се страхува да изобрази.

Доказателствата и независимите разследвания не оставят място за съмнение, че в Китай се провежда организирано от държавата насилствено отнемане на органи. Това е тема табу. Онези, които получават трансплантирани органи в Китай, несъзнателно създават търсене на човешки органи и засилват предлагането – което води пряко до смъртта на затворници на съвестта, най-вече последователи на Фалун Гонг.

Ужасяващо е да видиш как лекар съзнателно убива и дава живот в система, която поощрява това садистично престъпление. Повечето хора биха сметнали подобно явление за патологично или за действие на самотен психопат.

Когато обаче това се случва в огромен мащаб – според експерти, в Китай всяка година се извършват от 60 000 до 100 000 нелегални трансплантации от 2000 г. насам – става дума за болно общество, където моралът вече не играе роля.

Комунизмът трябваше да създаде здраво общество, но идеологията му причини изкривяване на етичния смисъл на справедливостта до степен, в която на голям брой симпатизанти на Фалун Гонг не се гледа като на нещо повече от донори на органи, и чиито живот и смърт се измерват единствено във финансова печалба.

"Опустошение" служи като важно напомняне, че един от най-големите търговски партньори на Запада върши неописуеми дела срещу собствените си граждани. Приликата с нацистка Германия не е особено далечна.

Способността на човечеството да върши подобни злини заслужава размисъл дори за онези от нас, на които те никога не биха хрумнали.

Благодарение на усилията на обикновени хора в Китай и по цял свят, мащабът на репресиите срещу Фалун Гонг стана обществено достояние. Творци като Лий използват кинематографията като ефективен и успешен инструмент за повишаване осведомеността по въпроса. Лий спечели престижната награда "Пийбоди" за документалния си филм "Човешка реколта", който проследява историята на двама номинирани за Нобелова награда за мир канадци, които разследват източниците на незаконната, мултимилиардна индустрия с трансплантации на органи в Китай. Историята във филма "Опустошение" гравитира около същата тема. Разликата е във въздействието.

Такъв вид престъпление е трудно да бъде потулено. Когато излезе наяве и от извършителите бъде потърсена сметка, последствията могат да сринат дори най-страховитата диктатура.

Лий е свършил възхитителна работа, за да повиши осведомеността и отправи призив за спешността на проблема с незаконната търговия с органи в Китай. Силата и сериозността на материала го превръщат в значим късометражен филм. В крайна сметка, "Опустошение" е завладяваща кинематография, с могъщо послание.

Раян Мофат е експерт в областта на изкуството, музикант и любител на поп културата. Живее във Ванкувър, Канада.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!