Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Жена умира след четири дни престой в център за задържане, семейството ѝ получава компенсация


Пресъздаване методите на изтезание използвани срущу практукуващи Фалун Гонг

Жена от квартал Дзиутай на град Чанчун, североизточната китайска провинция Дзилин, е арестувана на 16 юни 2017 г. заради това, че говори с хората за Фалун Гонг - духовна практика, преследвана от комунистическия режим в Китай от 1999 г. насам.

Жената умира след четири дни престой в център за задържане. Синът ѝ съди местната полиция, в резултат на което неотдавна получава компенсация в размер на 200 000 юана (25 178 лв.).

След като научава за ареста на Ю Гуейсян, 65 г., синът ѝ се обръща с молба към полицията да я освободят. Младият човек, който по това време пътува с баща си извън града, разказва на полицаите, че преди да започне да практикува Фалун Гонг, майка му е боледувала от диабет и е получила инсулт; затова се безпокои от влошаване на състоянието ѝ, ако я държат в ареста.

Полицаите пренебрегват предупреждението му и отвеждат Ю в център за задържане в Дзиутай, без да ѝ бъде проведен медицински преглед.

По думите на Дай Яоци, друг последовател на Фалун Гонг, арестувана заедно с Ю, последната се оплакала от болки в областта на гърдите скоро след ареста. Полицаите не осигуряват медицинска помощ. Те заявяват, че ще отведат двете жени в център за задържане, от който по-късно може да ги освободят.

На следващия ден, Ю и Дай отказват да носят затворническа униформа, заради което ги оставят без храна.

На 18 юни, Ю внезапно изгубва съзнание. Дай вика надзирателите, и те дават на Ю някакви таблетки. След около половин час Ю се свестява, но продължава да е немощна.

Началникът на центъра за задържане идва на работа в понеделник, 19 юни. Дай му съобщава, че полицаите са им обещали, че ще бъдат освободени. Началникът се обажда в полицията за потвърждение, но не дава отговор на жените. Той също обещава да повика лекар за Ю, но такъв не пристига.

На следващата сутрин, Дай придружава Ю до тоалетната и я чака отвън. След минути чува тежко дишане и когато влиза, за да види какво става, Ю пада в ръцете ѝ, безжизнена.

В центъра за задържане няма медицински персонал и Ю умира преди да дойде линейка.

Полицаите се опитват да скрият подробностите около смъртта на Ю, но роднините ѝ, след като научават как е починала, започват да търсят правосъдие и накрая получават компенсация за смъртта ѝ.

От Ru.Minghui.org, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!