Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветанов и Нинова в лют спор за приватизацията на премиерата на филма на Йончева (видео)

В истинска политическа препирня се превърна премиерата на филма на депутатката от БСП Елена Йончева на оградата по българо-турската граница. 20-минутната лента, разкриваща корупция по изграждането на  границата ни, предизвика небивал интерес сред политици и медии.

Заради предварителния анонс, че Йончева ще изнесе смущаващи факти за състоянието на оградата и ширещото се каналджийство, в НДК се появиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Последният на няколко пъти влезе в остри пререкания със социалистката заради критиките ѝ, че са прахосани милиони левове държавни пари за некачествено изграденото съоръжение.

След филма Елена Йончева заяви, че се радва, че Цветан Цветанов и Валери Симеонов са намерили време да изгледат лентата ѝ и изрази надежда повече никога да не се случват подобни неща.

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че поздравява депутатката за филма ѝ. Той напомни, че едва ли някой е очаквал да го види на представянето на лентата. Цветан Цветанов отчете и какви са успехите на правителството в борбата с бежанския поток. "Материалът ще бъде проверен и от министър - председателя", обеща той на лявата депутатка и категорично заяви, че всички служби днес работят усърдно за ограничаване на потока от мигранти.

Докато Цветанов говореше, представителите на БСП мощно го освиркаха на няколко пъти. Това обаче въобще не смути зам.-шефа на ГЕРБ, който продължи да хвали работата на кабинета „Борисов 3“.

Ето какво каза Цветанов:

„Ето какви са и резултатите. През 2015 г. върнатият бежански поток е 90 000,  следващата година е вече 45 000, а сега говорим за не повече от 7000. Това означава, че бежанският поток е намалял, а в момента има 20% заетост на центровете за бежанци. Това означава, че оградата си свършва работата и ние сме намалили потока. Да, вижда се, че има и едноредова и двуредова ограда, и разбира се, вторият тип е по-ефективен. Но за това трябват пари и сега има нови средства, с които да се покрие и видеонаблюдението, така че системите да работят още по-добре. 

Материалът ще бъде прегледан и от премиера и ще се вземат необходимите мерки. Ние разглеждаме всеки сигнал, но не говорим за някаква сензация, ние имаме такава информация в службите и се работи по тях. Ще разгледаме разбира се и този материал".

По думите на Цветан Цветанов всяка информация, която може да подпомогне службите, е добре дошла, и отговори утвърдително на Йончева на въпроса дали според него филмът ѝ трябва да бъде показван по националните медии.

Накрая Цветанов заяви, че призовава от тази трибуна, където са събрани медиите и политици, да се обединят всички около един документ, който да подкрепи премахване на давността за разследвания около приватизацията. 

"Г-жо Нинова, ето това е за конституционните промени, свързани с приватизацията", каза Цветанов, носейки документи и обръщайки се към Корнелия Нинова, която също бе в залата на прожекцията. Тя заяви, че няма да коментира този въпрос и няма да позволи да се размива темата с разкритията на Елена Йончева. 

"Папките с подписите да ги размахват утре в парламента и ще ги обсъдим. Днес става дума за филма на Елена Йончева и разкритията й", каза Нинова пред журналисти, докато Цветанов ѝ връчваше папката за приватизацията, а тя го контрира, че трябва първо да отговори кой ще бъде разследван и ще си подаде оставката по разкритията от филма на Йончева.

После спорът между двамата премина в словесна битка, като той я питаше дали ще подпишат и подкрепят промените, касаещи приватизацията, а тя повтаряше само въпросът й кой ще поеме отговорност за проблемите по границата. Цветанов заяви, че ГЕРБ винаги поемат отговорност и са го доказвали, но Нинова така и не отговори дали БСП ще подкрепят падането на давността за приватизационните сделки.

Докато Цветан Цветанов сам се бореше със социалисти и журналисти , вицепремиерът Валери Симеонов буквално се изсули от зала 42 на НДК. Запознати предположиха, че след изнесените факти от Елена Йончева, той едва ли ще има желание да отговаря на въпросите на медиите.

Източник: http://epicenter.bg/article/Tsvetanov-i-Ninova-v-lyut-spor-za-privatizatsiyata-na-premierata-na-filma-na-Yoncheva--snimki--video-/140670/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!