Tyxo.bg counter

Лансират тридетен модел и заеми без лихви за младите, предвиждат нова система за подбор на имигранти

Планираме отпускане на помощ за раждане на трето дете, както и специална месечна финансова помощ на третото дете до навършване на пълнолетие.
Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков как се решават демографските проблеми на страната.

България е загубила 30 процента от населението си за близо 30 години, изтъкна Гьоков в своето изказване.

Симеонов изтъкна акцентите в политиката за решаване на демографските проблеми: повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция и нова емиграционна политика.

Наред със стимулиране на тридетния семеен модел правителството обмисля  предоставяне на безлихвени жилищни заеми за млади семейства, както и нисколихвени или безлихвени заеми на млади хора с висше образование.

Предлагаме отпускане на стипендии за млади хора, в наши или чужди престижни университети, които поемат ангажимент да работят в България, каза вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че се предвижда нова система за подбор на имигранти.

По правило имигрантите трябва да са млади хора, нужни на страната специалисти, както и да са способни да се интегрират в България. От българската диаспора ще имат предимство да дойдат в страната, посочи Симеонов.

Мерките ще бъдат прилагани комплексно, но за резултати ще може да се говори след десетина години, обобщи той.

В първите две седмици на нашето правителство бяха промени правилата за трудова мобилност и над 30 хиляди наши сънародници от Украйна и Молдова спасиха туристически сезон, напомни вицепремиерът.

Имаме предложение за промени в правилата за получаване на "синя карта" за висококвалифицирани специалисти, кандидатстващи да работят в страната. Заедно с президентството, и по точно с вицепрезидента Илияна Йотова, и с Министерството на правосъдието се обсъждат промени в Закона за българската гражданство като срокът за неговото получаване да се намали до шест месеца, каза Валери Симеонов.

Той изрази надежда за Коледа да бъде пуснат полет до Одеса.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/%D0%92aleri-%D0%A1imeonov-mladi-semeystva-demografska-kriza-kabinet-borisov-3-26572560?nt=9

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни