Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Какъв бойкот на КСНС? Фалшива новина е, а ако лъжа, ме заплюйте!

Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам, чуди се премиерът

Твърдението, че Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, е бил бойкотиран, е 100% фалшива. Това заяви премиерът Бойко Борисов. 
"100% фалшива новина. Който я е пуснал, аз не съм нито колегата Симеонов, нито Антон Тодоров да ви давам оценки. Който без да провери, 20 участници, дали това, което казвам е истина, и е пуснал такива внушения, е 100% фалшива новина. Разчитам на вашия професионализъм. Разказвам минута по минута, има 20 свидетели, плюс стенограма. Ако лъжа, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам. Това е не фалшива новина, нямате право да го внушавате, защото не е истина", каза Борисов. Той допълни, че било безобразие да се говори за бойкот на КСНС. 

По време на срещата имало съгласие, че трябва да се създаде нов орган за борба с корупцията, обясни Борисов. "Несъгласията между двата закона, които се бият, те ще се решат в парламента. Няма да се решат в президентството. Кой кого да назначава за шеф. Сигурното е, че МС няма да го назначава. Битката сега е между парламент и президент. Не е моя", обясни Борисов. 

„Ако вчера не бях приел протестиращите от „Емко”, щяха да застанат под прозорците на президентството и да блокират работата на КСНС. Обадих се и казах, че ще закъснея”, каза още Борисов, оправдавайки закъснението си за консултативния съвет. 

"По-приятелски КСНС не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов, нито с тези президенти, с които съм работил", каза още премиерът, цитиран от „Фокус“. „Като отидох на КСНС, вече има и практика в това да се разсекрети стенограмата при президента, всички го бяха уведомили, че имат официални посещения за Интерпол, в Полша и Париж. Убеден съм, че президентът няма да си изкриви душата“, коментира Борисов. 

„Ще видите от стенограмата. Аз предлагах дали да викнем друг вицепремиер, дали други хора от партията, за да излезем с решение. В общи линии споровете са два. Съгласието е, че трябва да има такъв орган. Несъгласията между двата закона, които се бият, те ще се решат в парламента. Няма да се решат в президентството. Кой кого да назначава за шеф. Сигурното е, че МС няма да го назначава. Битката сега е между парламент и президент. Не е моя.

Президентът Радев дословно каза, цитирам: „Не е хубаво да завършвам и да излизаме долу без председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на ДПС и без Веселин Марешки на ВОЛЯ. Отидохме, извади си календара, ден по ден гледахме“, заяви Борисов и подчерта, че е искал новото заседание на КСНС да е още днес. 

„Имаше Академия, след това пътуване, след това друго нещо, не съм длъжен да му разказвам програмата, но се спряхме на вторник. Това беше първият удобен за него ден – вторник 13.00 часа. Аз се разпоредих на началника на кабинета да спре всички пътувания на министрите за няколко дни. Прекрасна обстановка. Предлагам му да слезем заедно, ще видите. При положение, че нямаме решение, той слезе и каза просто, че продължава Съвета във вторник от 13.00 часа. Снощи с изумление разбирам, че ние бойкотираме президента, при положение, че по-приятелски, по-конструктивен и всеки си каза защо е против едното или другото. Там има 20 души свидетели. Днес се развива тема „Бойкот“, що за безобразие?“, запита премиерът и подчерта, че това е фалшива новина в пълния й обем.

Изявлението му бе в Министерски съвет след среща по казуса"Емко".
"Лесно е да стоиш отстрани и да се опитваш да яхаш една или друга вълна. Не бяха далеч годините, когато държавните военни заводи нямаха поръчки. Обикалях и се молех, за да може хората да взимат заплати там", посочи той 

„Трябваха ми два дни, защото когато има „Кинтекс” като държавен посредник и частни военни заводи, винаги могат да се направят много спекулации. Дали работниците са на частна работа, или на държавна, и двете са ни еднакво мили. Разрешил съм на „Кинтекс”, на Министерството на икономиката държавни и частни компании да работят съвместно, за да се справим качествено и в срок. Много хора ще си отдъхнат. Нито е имало рекет, нито натиск”, отсече премиерът.

По време на брифинга министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че от днес започва работа за възстановяване на договорите на „Емко” в пълен размер.

„Продукцията на ВМЗ ще бъде изкупена от „Кинтекс”. Съвсем скоро ВМЗ ще получат допълнителни договори, надявам се и за „Емко” да е така. Днес освен работниците на „Емко”, спечели и „Кинтекс””, заяви той.

"Държавата застана зад гърба ни", каза на брифинг в Министерския съвет собственикът на предприятието „Емко“ Емилиян Гебрев след разговорите при премиера, предаде „Фокус“.

„Днес е един много хубав ден. Жалко, че така късно настъпи и жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера за помощ. Всичко беше проверено от негова страна, всичко беше уточнено заедно с министъра на икономиката. Взе се правилното решение за нашата страна като цяло, което означава да запазим нашия имидж на България на външните пазари. Да работим все така успешно, както сме работили досега. Това сътрудничество между държава и частна фирма да продължи да работи напред. Убеден съм, че ще продължим да работим в сътрудничество. Уверен съм, че няма по никакъв начин да се повтори това нещо“, заяви Гебрев.

„Външният пазар е доста сложно нещо, но с помощта на държавата винаги се успява. Протестът, който беше плануван за утре, е отменен и няма да се състои“, каза още Емилиян Гебрев.

http://epicenter.bg/article/Borisov--Kakav-boykot-na-KSNS--Falshiva-novina-e--a-ako-lazha--me-zaplyuyte--/138200/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!