Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йончева продължава с разследването на „Кумгейт“ в Хасково: Видях се на публично място с Иван Стаматов, попитах го дали е санирал блокове в Хасково

Автор:
Иван Асенов

Народната представителка на БСП Елена Йончева продължава с разследването на злоупотребите на общински и държавни пари в Хасково. Социалистката, която изнесе скандални данни за депутата Делян Добрев, неговите роднини в общинската администрация и спечелените от тях обществени поръчки по програмата за безплатно саниране, събира допълнителна информация за „Кумгейт“. Поради тази причина, вчера тя е поканила на среща бившия депутат от „Български народен съюз“ (БНС) и настоящ бизнесмен Иван Стаматов.
 
Разговорите са проведени на публично място – по обяд в „Гранд хотел София“ в центъра на столицата.
 
И Йончева, и Стаматов потвърдиха за срещата си пред Епицентър.бг.
„Забранено ли е да се виждам с Елена Йончева? Аз мога да се виждам с когото реша - и с Делян Добрев, и с премиера Бойко Бойко Борисов и със заместниците му. 

Какъв е проблемът да се видя с когото и да е, като искат среща се мен. Аз не се крия!, каза Иван Стаматов пред Епицентър.бг.

Бизменът допълни, че довчера не е познавал лично социалистката Елена Йончева. Преди дни тя му се обадила и го поканила на среща по повод скандала „Кумгейт“ в Хасково и твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че „бизнесменът на БСП Иван Стаматов е „мозъчният тръст“, който командва кмета Добри Беливанов. „Елена Йончева ме покани на среща. Попита ме дали и аз съм от престъпниците, които са получили 100 млн. лв. за саниране на блокове в Хасково. Аз звъннах на моите хора и ги попитах колко блока сме санирали. Оказа се, че са два, а моята фирма „Монолит“ е една от най-големите не само в Хасково, но и в цяла Южна България“, обясни още бизнесменът.

Иван Стаматов каза, че информацията за търговските дружества, получили пари по безплатната държавна програма, е публична. „Проверете фирмите, които действително са печелили търговете. Вижте дали имат някаква собственост, имат ли назначени хора, имат ли производствени бази, плащат ли заплати...А кой ще носи отговорност за блоковете, когато те потекат или се разпаднат? Ще кажат ли тогава, че зам.-кметовете, които си подадоха оставките, са виновни? Не, от ГЕРБ ще кажат, че това е станало по времето на кмета Добри Беливанов“, каза хасковският бизнесмен.

Той разказа подробно за срещата си в сряда с Елена Йончева.
„Разговорът ни с беше за това дали и аз съм усвоявал пари за саниране. Отговорих ѝ категорично, че не съм, защото наистина не съм“, каза Иван Стаматов. И допълни, че е видял хората от съседната маса, които са ги снимали и чието видео бе публикувано в някои медии. „Знам кои са тези младежи, и те са ми приятели“, каза той.

Иван Стаматов продължава да твърди, че не се е виждал от почти година с кмета на Хасково Добри Беливанов, както и че по никакъв начин не се е намесвал в работата на местната власт. „Единственото нещо, за което смело обвинявам ГЕРБ е, че се доверява на такива хлапета! Може ли 28-годишен младеж да го направиш министър! Той той още не си обръснал току що наболите мустаци! Добре, че от ГЕРБ не са решили да ги правят президенти и главнокомандващи, че ще вземат да вкарат държавата във война“, категоричен бе бизнесменът.

Твърденията и детайлите около срещата, разказани от Иван Стаматов, бяха потвърдени и от Елена Йончева. Пред Епицентър.бг тя разказа че наскоро е поискала да ѝ намерят неговия телефон. Обадила му се и го помолила за среща в София. „Държа да подчертая, че това беше е публична среща, проведена в центъра на столицата. Тя бе поискана от мен по повод моите разследвания като народен представител от Хасково. Преди срещата никога не бях виждала този човек. Буквално го попитах къде и колко блока е санирал по държавната програма. В действителност се оказва, че изнесената от мен информация за Делян Добрев, роднините му и спечелените от тях обществени поръчки, са само „върхът на айсберга“. И затова продължавам да събирам информация“, каза тя.

И допълни, че първоначално Иван Стаматов ѝ съобщил, че неговата фирма е санирала 3 панелни блока. След като направил по-обстойна проверка той й звъннал за да поясни, че всъщност ремонтираните от него блокове са едва 2.

„Понеже Делян Добрев обяви пред медиите, че Иван Стаматов е човек от БСП, с чийто „златен пръст“ е било избрано правителството на Тройната коалиция, го попитах дали това е така. Той ми отговори, че е бил народен представител, но от парламентарната група на БНС в 40-ия парламент, и че е гласувал срещу кабинета на Сергей Станишев“, разказа Елена Йончева.

С разкритията си за „Кумгейт“ и родата на Делян Добрев, социалистката нанесе тежък удар на ГЕРБ. Поради тази причина тя е убедена, че е обект на „черен пиар“. „Явно издирват хора, който да ме злепоставят. Те (управляващите, б. р.) търсят компромати срещу мен, но понеже не могат да намерят нищо, го правят по много странен начин“, каза Елена Йончева в отговор на въпрос на Епицентър.бг как ще коментира изявленията на бивш помощник-военно аташе, че през 2004 г. е живяла цяла седмица в Кувейт на разноски на българската държава.

Недялко Ангелов: През 2004 г. Елена Йончева живя цяла седмица в Кувейт на разноски на държавата

http://epicenter.bg/article/Elena-Yoncheva--Vidyah-se-na-publichno-myasto-s-Ivan-Stamatov--popitaha-go-dali-e-saniral-blokove-v-Hask/137826/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!