Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Независима Каталония казва "довиждане" на Испания

90 процента от гласувалите на референдума в Каталония са поискали независимост за автономната област

Очаква се до дни регионалният парламент в Барселона да обяви едностранно отделяне на областта от Испания

Независима Каталония казва "довиждане" на Испания!
Чудото се случи! 90 процента от гласувалите на референдума в Каталония са поискали независимост за автономната област. 
Това показват резултатите от вчерашния референдум, който бе забранен от властите в Мадрид и премина при репресии от страна на испанската полиция. 
 
Правителството на автономната област в Барселона обяви данните. Процентът за "да" е много по-висок от предварителните прогнози и вероятно е бил повлиян от насилието от страна на органите на реда, което е мобилизирало максимално каталунските сепаратисти.  

Говорителят на правителството Жорди Турул обяви, че в референдума са участвали 2,26 милиона души. От тях 2,02 милиона са гласували за независимост.
Избирателната активност е била около 42,3 процента. В Каталуния право на глас имат общо 5,34 милиона души.

Каталонският лидер Карлес Пучдемон призова Европейският съюз, да спре да гледа „на другата страна“, след като испанската полиция се сблъска с поддръжниците на каталонската независимост, което доведе до над 800 ранени, предава AFP.

„Трябва да призова директно Европа. Европейският съюз не може повече да си обръща главата настрани“, каза каталонският лидер, който бе обвинен от испанските власти, че е основният виновник за случилото се днес.

Припомняме, че реакциите на европейските политици бяха внимателни. Повечето от тях осъдиха насилието, но подчертаха, че подкрепят конституционният ред в Испания.

Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто. "Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.
По-рано тази нощ премиерът на автономната област Карлес Пучдемон направи тържествено обръщение към народа на автономната област. "Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон.
Очаква се до дни регионалният парламент в Барселона да обяви едностранно отделяне на областта от Испания.

http://epicenter.bg/article/Kataloniya-kazva--quot-dovizhdane-quot--na-Ispaniya/137481/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!