Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тийнейджър моли австралийския премиер за помощ, става герой на филм (видео)

Историята на Ерик и неговия баща са тема на новия късометражен филм "Разделени от държавата" на режисьора Джина Шекспир. (Александър Нилсен)

Докато милиони семейства в Австралия празнуваха Деня на бащата на 3 септември 2017 г., живеещият в столицата Сидни бежанец Ерик Дзя стоеше сам вкъщи.

Ерик вижда баща си Йе Дзя последно преди 15 години, когато е 3-годишен. Баща и син са насилствено разделени от еднопартийното правителство на Китай, само защото Йе Дзя иска да медитира и следва своите духовни убеждения.

Йе практикува Фалун Гонг – традиционна китайска медитативна и духовна практика, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Практиката набира популярност в Китай през 90-те години на миналия век, където над 100 милиона души изпитват благотворното ѝ влияние върху здравето си.

Тази бройка се оказва твърде съкрушителна за китайския режим, който по онова време, със своите около 60 милиона членове на комунистическата партия, възприема Фалун Гонг като заплаха. На 20 юли 1999 г. тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин започва репресии и преследване на мирното движение в цялата страна, които продължават и днес.

Докато дните и месеците се превръщат в години, организираното от държавата преследване коства скъпо на бащи, синове и семейства, които страдат тежко и често биват разделени.

Разделени от държавата

Историята на Ерик и неговия баща стават тема на новия късометражен филм "Разделени от държавата", чиято премиера беше именно в Деня на бащата в Австралия, 3 септември.

"Този филм е посветен на затворниците на съвестта като Йе Дзя; техният брой днес достига милиони", разказва режисьорът на филма Джина Шекспир.

"Лентата също цели да разобличи повсеместната употреба от китайския режим на телесни и психически изтезания спрямо привърженици на Фалун Гонг и техните семейства, през сърцето на един младеж."

Джина Шекспир помни вълнението си, когато прочита писмото на Ерик Дзя до австралийския министър-председател Малкълм Търнбул. В писмото младежът моли баща му да бъде спасен от китайски затвор.

"Знаех, че историята на Ерик трябва да бъде разказана и че писмото му е всъщност начало на силен и вълнуващ сюжет."

"Когато чух, че баща му е прекарал 8 години в китайски затвор, че е бил изтезаван, лишаван от храна и държан при нечовешки условия, не можех да проумея... такива неща просто не се случват в Австралия", добави Шекспир.

"Ерик притежава невероятна сила и решителност. Неговото желание за справедливост и за нова среща с баща си след толкова много време, никога не е угасвало. Наистина се надявам, че премиерът може да окаже натиск, Китай да освободи спешно бащата на Ерик."

В свободното си време Ерик помага на други семейства на последователи на Фалун Гонг, лишени от свобода в Китай: говори на митинги, събира подписи и дори се обажда по телефона в затвори в континентален Китай.

"Със сигурност това е нещо, с което баща му би се гордял", смята режисьорът на филма.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!