Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Военен умира в затвора, изтезаван заради убежденията си

Майор Уан Йоудзян от град Ланджоу, китайската провинция Гансу, умира на 1 юли 2017 г. след мъчения в затвор. (minghui.org)

Военен с чин майор от град Ланджоу, китайската провинция Гансу, умира на 1 юли 2017 г. в затвора, където е държан заради убежденията си в духовната практика Фалун Гонг. Фалун Гонг е преследван в комунистически Китай от 1999 г. насам.

Уан Йоудзян, 48 г., е хвърлен в затвора в Ланджоу на 17 март 2014 г. Още през първите дни започват да го третират по нечовешки начин: удрят го с електрошокови палки, нанасят му побой, принуждават го да полага тежък труд без заплащане, принуждават го да стои прав дълго време, лишават го от сън, забраняват му да ходи до тоалетна, отказват му свиждане със семейството и не му позволяват да купува основни принадлежности от затворническия магазин. Често го лишават и от храна: надзирателите му дават само по една парена кифла и чаша вода на ден.

Когато Уан протестира срещу това отношение, го поставят в изолатора. Затворниците го наблюдават 24 часа в денонощието и не му позволяват да общува с когото и да било.

Продължителните изтезания подкопават здравето на майора. На 2 юли 2015 г. той получава инсулт и го приемат в болница. От затвора не уведомяват семейството му; едва след 10 дена болничните власти оповестяват критичното му състояние.

Надзирателят, който отговаря за Уан, подмамва роднините му да подпишат заявление за съгласие за лечението на техния близък в болница, като в замяна им обещава свиждане. Те подписват документа, но не ги пускат в болницата. По-късно научават, че след инсулта, Уан е получил парализа на лявата страна на тялото и не може да движи.

Бащата на Уан получава обаждане от болницата на 24 юни 2017 г., от където го информират, че синът му е получил мозъчен инсулт. Възрастният родител се втурва към болницата. След седмица Уан умира.

Десет години лишаване от свобода

Преждевременната смърт на 48-годишния майор е предшествана от над 10 години лишаване от свобода, по време на което той е подлаган на нечовешки мъчения.

Уан започва да практикува Фалун Гонг през 1998 г. По това време работи като военнослужещ в отдела за комуникации в Ланджоу. След началото на репресиите през 1999 г., Уан използва всяка възможност, да разкаже на хората за незаконното преследване на духовния метод от управляващия комунистически режим.

Опитите му да намери справедливост за Фалун Гонг водят до многобройни арести. На 3 юли 2001 г. го осъждат на 10 години лишаване от свобода, през които го измъчват жестоко.

Към края на 2004 г., ръцете на Уан започват да губят чувствителност, не може да движи врата си и да върви. Прикован е на легло. Поставят му диагноза анкилозиращ спондилит (възпалителен артрит на гръбначния стълб и ставите). Когато състоянието му се влошава, го отвеждат в болницата, но го връщат в затвора веднага щом леко се подобрява.

Уан е освободен от затвора на 9 януари 2011 г. Гръбначният му стълб е деформиран и подвижността на врата му е ограничена. Не може да стои дълго време на крака. След период на практикуване на Фалун Гонг в дома си, здравето му постепенно започва да се подобрява отново.

Местни полицаи обаче не спират да го тормозят: многократно го безпокоят в дома му и наблюдават всяка негова стъпка. Арестуват го отново на 28 април 2012 г. Местен съд разглежда случая му на 24 ноември 2012 г., а семейството и адвокатът му не са уведомени. Роднините на Уан подават жалба за нарушение на съдебната процедура, но не получават отговор.

На 24 септември 2013 г. Уан е осъден на 6 години затвор. Хвърлят го в същия затвор, където е по време на първото си лишаване от свобода. Надзирателите го подлагат на тежки мъчения, които в крайна сметка водят до неговата смърт.

От Ru.Minghui.org / falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!