Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Освободиха привърженици на Фалун Гонг заради "промени в тълкуване на закона"

Окръжен съд в провинция Хънан, централен Китай, неотдавна отказа да повдигне обвинение срещу арестувани привърженици на Фалун Гонг, заради "промени в тълкуването на закона".

Този случай е последният необичаен пример за това как китайските власти отказват да прилагат незаконната репресивна политика срещу Фалун Гонг, водена от близо две десетилетия.

Фалун Гонг е традиционна духовна дисциплина, набелязана за елиминиране от китайската комунистическа партия през 1999 г.

Джан Джъ, Ли Сяодзюн и Сун Янпин са освободени на 28 юли 2017 г. по разпореждане на районната прокуратура в Шанян, според уебсайта Minghui.org, който документира преследването на Фалун Гонг. Тримата последователи са арестувани след подаване на граждански жалби срещу Дзян Дзъмин, бившия китайски лидер, инициирал кампанията за преследване на Фалун Гонг.

Тримата били задържани и измъчвани повече от година. За 14 месеца лишаване от свобода, косата на Джан Джъ посивяла и гръбначният ѝ стълб се изкривил.

След представянето си пред китайската общественост през 1992 г., Фалун Гонг предизвиква фурор и само за седем години привлича между 70 и 100 милиона последователи, по данни на китайското правителство. Огромната популярност на духовния метод предизвиква завистта и гнева на Дзян Дзъмин, който вижда в нея заплаха за своята власт, и заповядва Фалун Гонг да бъде елиминиран от Китай.

Последват хиляди арести, мъчения и дори убийства на симпатизанти на Фалун Гонг; мнозина са уволнени от работа, хвърлени в трудови лагери, затвори и психиатрични болници. Според разследващи, огромен брой последователи на Фалун Гонг може да са станали жертви на насилствено отнемане на техните органи в държавни китайски болници, с цел да бъдат продадени на заможни пациенти нуждаещи се от трансплантация.

Полицаите се опитали да принудят Джан Джъ, Ли Сяодзюн и Сун Янпин да подпишат документ, че са задържани само от 15 дни, вместо над година. Това бил явен опит от страна на полицаите да избегнат евентуално наказание за продължително задържане, което е в разрез с редовния правен протокол. Тримата отказали да подпишат декларацията с неверни данни.

По-мек подход

Макар прокуратурата да не споменава конкретните "промени в тълкуването на закона", е възможно да се позовава на правни реформи, проведени от администрацията на Си Дзинпин през 2015 г., които изискват от китайските съдилища регистрация и разглеждане на всички съдебни искове.

Тази реформа дава възможност на последователи на Фалун Гонг да призоват за подвеждане на Дзян Дзъмин под съдебна отговорност. Досега в Китай са заведени над 2 милиона граждански жалби срещу Дзян, по непълни данни, събрани от Minghui.org.

Преследването на Фалун Гонг обаче все още не е приключило. Според Minghui.org, от март до август тази година, само в провинция Хънан са извършени най-малко 43 ареста.

Въпреки това, властите изглежда са смекчили подхода: за разлика от предишни години, не е имало негативни последствия за правозащитни адвокати, защитавали последователи на Фалун Гонг; също тази година, десетки последователи на Фалун Гонг са напуснали съдебната зала, без да им бъдат предявени обвинения; през юли 2017 г. окръжен прокурор е прекратил дело срещу четирима последователи на Фалун Гонг заради липса на "достатъчно доказателства".

Настоящият китайски лидер Си Дзинпин затвори трудовите лагери през 2013 г. Водената от Си антикорупционна кампания дисциплинира 1,2 милиона държавни служители, много от които са въвлечени в или са се облагодетелствали от репресиите срещу Фалун Гонг, подети от Дзян.

Джан Дзаннин, професор по право в Югоизточния университет в Нандзин, Китай, и защитник по дела срещу Фалун Гонг, каза пред медията Епок Таймс, че арестуването на последователи на Фалун Гонг в Китай е незаконно.

"Факт е, че нашата държава не се управлява съгласно върховенството на закона. Властта на лидерите взема връх над закона."

От ТheЕpochТimes.com/ falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!