Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Архивите на ЩАЗИ: Германци са убивани в България при опит да избягат от соца

Това твърди пред Дойче веле Кристофър Неринг от Службата за изследване на архивите на службите

"Хиляди източногерманци са се опитвали навремето да избягат през НРБ. Някои от тях са били убити". Това заяви в интервю за Дойче веле Кристофър Неринг от Службата за изследване на архивите на ЩАЗИ, която тази година публикува обширно изследване. 

Той отхвърли твърденията, че българските полицаи са получавали пари, за да стрелят по източногерманците. "Не само че не се е плащало за смъртоносните изстрели, но и граничните войници са били спирани да произвеждат такива. След 1990 г. редовно плъзваха слухове за премии от 1000 дойче марки на убит източногерманец. Това обаче си остава само в сферата на митовете и слуховете. Досега не е намерено нито едно писмено доказателство за изплащани премии. Освен това и сумата изглежда абсурдна. Тя се е равнявала горе-долу на една българска министерска заплата. И трето: в нито един момент до 1989 за германските бежанци не са важали по-различни правила, отколкото за другите. Гражданите на ГДР са представлявали само една малка част от броя на хората, опитали да избягат през българската граница, както и една малка част от жертвите. Поляци и чехословашки граждани също са се опитвали да избягат през България и някои от тях също са били убити", коментира Неринг.

"Според съществуващата система на българския апарат, при която българските гранични войници са се радвали на допълнителна отпуска и предметни подаръци или пък са били наказвани служебно, подобни премии са били ненужни и контрапродуктивни.

В България е имало съпротива дори и срещу отличията, които Минитерството на държавната сигурност на ГДР е връчвало на сътрудници на ДС и близки на граничните войници", казва още авторът на изследването.

Той коментира и липсата на разследване за убитите на наша територия източногерманци. "Преди много години Службата за архивите на ЩАЗИ се е захващала с темата, само че тогава България още не беше член на ЕС и българските архиви бяха недостъпни. Доколкото знам, дори и през 1990-те германската прокуратура не е предприемала нищо, просто защото тези престъпления са извършени в България и германската прокуратура няма право да действа в България. Това е задача на България. Само че наказателното преследване на комунистическите престъпления се протака над 25 години, осъдени така и няма. В България все още никой не е бил приведен под отговорност за престъпленията на комунизма. Убитите на българската граница са само една част от жертвите на комунизма – много повече убити е имало в лагерите и в затворите. А и чисто статистически германските жертви играят малка роля – в сравнение с броя на българските жертви", категоричен е Неринг.

http://www.faktor.bg/bg/articles/arhivite-na-shtazi-germantsi-sa-ubivani-v-balgariya-pri-opit-da-izbyagat 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!