Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заемите, които бяха представяни като помощи за южната ни съседка, носят милиардни печалби от лихви

  • Кредитите и покупките на ценни книжа в полза на Гърция носят на Германия високи печалби всяка година
  • Общо печалбата е 1,34 милиарда евро
  • Мнозина обаче са на мнение, че в духа на истинската солидарност тези приходи трябва да отидат в Гърция

Даниел Брьослер, „Зюддойче цайтунг“

Може да се каже, че парите вече бяха на път. В графа „Плащане към гръцката република“ във федералния бюджет за 2015 г. се появиха 412 милиона евро. Парите обаче никога не пристигнаха в Атина. Изглежда и в бъдеще нищо няма да се промени. „Федералното правителство не планира към момента никакво такова плащане“, пише Йенс Шпан, парламентарния държавен секретар на федералното финансово министерство в свой отговор към говорителя по фискалните въпроси на „Зелените“ в Бундестага, Свен-Кристиян Киндлер.

Тези пари са част от по-голяма сума, за чието съществуване в Германия не се знае много: става дума за печалби от кредити и покупки на ценни книжа в полза на Гърция. Общата сума на печалбите е 1,34 милиарда евро, както става ясно от различните информации, които федералното финансово министерство е предоставило на „Зелените“

Така един заем, предоставен от Банката за възстановяване (KfW) на Гърция през 2010 г. посредством федерална гаранция, носи приходи ежегодно. В началото на гърците бяха отпуснати 22,3 милиарда евро, в действителност в употреба влязоха 15,2 милиарда евро. От 2010 г. насам този кредит е донесъл 393 милиона евро печалба от лихви – при това нетна, т.е. след приспадане на разходите за рефинансиране.

Годишните печалби имат и други източници. През 2010 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) започва – и прекратява през 2012 г. – програма за закупуване на държавни ценни книжа (Securities Markets Program[1]) в помощ на засегнати от кризата страни като Гърция. Година след година тези ценни книжа носят печалби, които ЕЦБ разпределя към централните банки на страните от еврозоната. Както става ясно от друг отговор на Шпан, за 2016 г. това са „математически“ 1,147 милиарда евро, за 2017 г. още 901 милиона евро. На практика сумите попадат в общата печалба, която ЕЦБ разпределя. От 2015 г. насам немската част от печалбата на програмата възлиза на 952 милиона евро.

„От гледна точка на солидарността, от морална гледна точка, това е недопустимо“

Въпросът дали в духа на истинската солидарност тези приходи не трябва да отиват в Гърция, се задава от самото начало. През ноември 2012 г. страните от еврозоната решиха да изплащат печалбите от покупката на гръцки държавни ценни книжа на изпадналата в криза държава при определени условия. През 2015 г. обаче втората спасителна програма бе обект на спорове. Така печалбите на програмата за 2014 г. остават блокирани в специална сметка. Печалбите от следващите години пък изобщо не са преведени, затова и никога не се стига до предвиденото във федералния бюджет за 2015 г. плащане. Когато настоящата Програма за реформи 2018 бъде изпълнена изцяло, евентуално ще бъдат изплатени на Атина печалбите от програмата за 2017 г.

„Може и да е законно Германия да печели от кризата в Гърция. В моралния смисъл на солидарността обаче не е легитимно“, критикува Киндлер. „Печалбите от лихви трябва в крайна сметка да бъдат изплатени на Гърция. Не може Волфганг Шойбле да се опитва да оздравява германския бюджет с гръцките печалби от лихви“, настоява също и експертът на „Зелените“ по въпросите на ЕС в Бундестага, Михаел Сарацин. 

[1] Програмата за изкупуване на ценни книжа на ЕЦБ (Securities Markets Program или SMP) има за цел да осигури ликвидност на банките в еврозоната и да даде възможности на правителствата за мерки във финансовата политика с цел осигуряване на средносрочна ценова стабилност. (бел. прев.) 

Източник: „Зюддойче цайтунг“
Преводач: Георги Христов

http://solidbul.eu/?p=7334 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!