Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски форуми за оправдаването на Перата: Такава присъда при нас е невъзможна

Петър Низамов влезе в западните медии

Няколко немскоезични медии обърнаха внимание на оправдателната присъда по делото срещу Петър Низамов. А читателският форум на вестник "Ди Велт" с мнозинство подкрепя "ловеца на бежанци", съобщи Александър Андреев за "Дойче веле".

Петър Низамов-Перата: мъжът, станал известен като "ловец на бежанци", получи оправдателна присъда.

Шпрингеровият вестник "Ди Велт" припомня видеото с окованите бежанци отпреди година и пише: "Мъжът, станал известен като "ловец на бежанци", беше оправдан по обвинението, че е слагал белезници на мигранти." Вестникът уточнява, че става дума за трима афганистански бежанци, които Низамов незаконно е задържал и е вързал ръцете им с пластмасови белезници.

Австрийският "Тиролер Цайтунг" припомня, че в рамките на бежанската криза България се смята за транзитна страна. "Бежанците, които незаконно идват от Турция, въпреки оградата по границата, предпочитат да не се регистрират в тази най-бедна страна от ЕС и обикновено искат да продължат пътя си към Средна и Западна Европа."

Медиите отбелязват, че Низамов е бил оправдан поради липса на доказателства. Интересно е, че на новината реагират и читателските форуми. Под статията в "Ди Велт" H. Frahm jr. припомня класическия принцип, че при съмнение винаги се отсъжда в полза на обвиняемия. Marlene S. отбелязва, че такава присъда в Германия би била невъзможна. И други коментниращи смятат, че в Германия подобно дело щеше да бъде решено другояче, като намекът е, че политиката защитава бежанците и налага волята си над независимата съдебна система. Hans Hagen Hart например пише: "Е, има страни, където все още се отсъжда по закон."

А Alexandra L. смята: "В случая виждаме колко българското правоприлагане се различава от германското. И не само българското. Онези хора там изобщо нямат такива проблеми, каквито си имаме ние тук."

Sophia B. коментира: "Дори ако описаното отговаря на истината и той е бил идентифициран без никакво съмнение – нима трябва да го съдят? Той е защитавал страната си. Тоест, вършил е онова, което държавата е трябвало да свърши, но не е."

На същото мнение е и Remove D: "Гражданската храброст трябва да се поощрява, а не да се наказва."

И накрая мнението на Frank de Best: "Хората на Изток дават пример."

http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/germanski-forumi-za-opravdavaneto-na-perata-takava-prisada-pri-nas-e-nevazmozhna 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!