Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петко Добрев: Ще се превърне ли Скопие във Ватерло за Борисов?

В Москва, Атина и Белград политиците са доволни. С тази клауза в договора в чл.8 т.2 те знаят, че добросъседство между България и Македония няма да има.

Петко Добрев

Борисов доживя своя звезден медиен миг като геополитик. Пред очите на стотици журналисти той подписа договора за добросъседство с Македония. В медиите е едно, но в реалността е друго – това е неписаният закон на геополитиката.

Едва ли Борисов познава в детайли геополитическите игри за Македония през последните 200 години. Струва ми се, че и медиите в България не ги познават. Македония е част от Източния въпрос, а именно той е голямата геополитическа тема през последните 200 години.

Това, което днес Борисов формално финализира го започна Иван Костов.

Тези дни Иван Костов изрази своята позиция по подписването на договора. И правилно прецени тежестта на фактора време. Подписването на договора преди местните избори в Македония може да обърне настроенията в полза на опозицията. А това случи ли се, никой не може да предвиди процесите в Македония.

Това, което днес Борисов стори, ще го оценяваме след 25 години.

И сега конкретно за договора за добросъседство.

Той е изключително голям успех за Русия, Сърбия и Гърция. Защо смятам, че това е така?

Нека погледнем чл. 8 т.2 и анализираме рисковете. На базата на посоченото договорно условие ще се създаде съвместна мултидисциплинарна комисия. Тази комисия ще работи по исторически и образователни въпроси, за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. Тази комисия ще има ежегодни доклади.

В прав текст това означава, че българската история може да бъде нагласяна както пожелаят Русия, Гърция и Сърбия. В тези държави се пазят твърде голям брой исторически извори, неизвестни на българската наука. И ако някой си мисли, че те няма да бъдат използвани значи е наивник или глупак. Тя и досега българската история се пише така, че да обслужва различни идеологии. Нека не забравяме, че учебникарската ни история е родена през втората половина на 18 век в Петербугската академия и обслужва интересите на имперската доктрина на Екатерина Велика и Гръцкия проект на Евгений Булгарис. Тогава и там българите станаха прабългари, сдобиха се с тюркски произход и език, родиха се хановете и какви ли още не измислици. Тази доктрина обслужват и до днес така наречените български официални историци. Тези същите историци ще бъдат вероятно участници в посочената комисия.

А какви историци ще участват от македонска страна - пробългарски настроени или агенти на Белград, Атина и други столици? И какво да очакваме от такава комисия? Дай Боже, тази комисия да работи наистина за добросъседство!

Договорът за добросъседство с Македония се превърна в PR инструмент за Борисов. Борисов не разбра намеците от страна на Путин и Карпов по отношение на кирилицата. Тези намеци ни казваха да вниваме с медийната ни геополитика, защото можем да съжаляваме.

Бил ли е някой от съвременните ни медийни геополитици в архивите на Русия, Гърция или Сърбия? Не, не е бил.

И именно защото не са били там и нямат понятие от силата на историческата манипулация те могат да нанесат непоправима вреда на България посредством това условие в договора.

В Москва, Атина и Белград политиците са доволни. С тази клауза в договора те знаят, че добросъседство между България и Македония няма да има. Тази клауза няма да бъде подвластна на желанието за добросъседски отношения. Тази клауза ще е подвластна на тези, които имат богати архиви и могат да манипулират историята.

Да допуснем, че днешната опозиция в Македония бъде активна в македонския парламент, когато се ратифицира договорът.

Да допуснем, че по линия на Белград, Атина и Москва в македонската опозиция се озоват документи, които като исторически извори могат да се използват срещу България. Как ще се развият тогава процесите на добросъседство?

И дали комисията за решаване на спорни исторически въпроси няма да се превърне в исторически трибунал за българите и държавата ни? Тази комисия няма за задача да изчиства спорни моменти със Сърбия, Гърция или Турция. Тя е създадена само за спорни въпроси между България и Македония. Не знам за друг такъв аналог в световната геополитика –две съседни държави да създават подобна комисия. Това си е наша балканска геополитическа иновация. Тази геополитическа иновация може да се превърне в най-големия гаф в българската външна политика.

И именно заради това българската нация трябва да знае КОЙ е авторът на този текст в договора? Аз няма да се учудя ако ТОЙ е агент на чужди служби. Такива в българските политически среди дал Господ.
Иска ми се терзанията ми да са напразни.

Но българската история ни е научила, че няма съсед, от когото да не сме си патили и да не ни е забил нож в гърба. Ето защо трябваше да сме изключително внимателни в желанието си да подпишем договора за добросъседство.

Аз самият се питам кому е нужно от днес нататък да говорим за спорните исторически моменти? Кои са тези спорни исторически моменти и защо те не са фиксирани по никакъв начин в документ съпътстващ договора?
Медиите днес представиха Борисов като голям геополитик. Ще ми се наистина да е така. И на кой българин не му се иска българският министър-председател да е голям геополитик?

Но елементарните ми познания по история ме карат да мисля, че Скопие ще се превърне във Ватерло за Борисов. Българският народ може да прости много неща на своите политици, но гаврата с българската история не е в този списък.

Ако тази комисия започне превратно да се занимава с българската история, то това ще са последните дни на Борисов като политик.

И да помислим и за риска, ако договорът обърне настроенията в Македония в полза на днешната опозиция на предстоящите местни избори.

Разпадът на Македония ще бъде необратим. Тогава фанфарите ще звучат в Тирана, Белград, Атина и Москва. В София ще цари траур.
В геополитиката трябва да се анализират всички рискове.

Моля се Борисов да ги е предвидил.

http://epicenter.bg/article/Petko-Dobrev--Shte-se-prevarne-li-Skopie-vav-Vaterlo-za-Borisov--/133340/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!