Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Георги Марков: Чичо Сам иска да прогони Дядо Иван от Балканите!

След Черна гора, Скопие трябва да стане член на НАТО. Затова Бойко показа договора първо на американския посланик, подчерта историкът

„Политиката по-скоро ни разделя. И ни разделя от доста години. Добросъседство, но онзи полуидиот хвана кирката и разби плочата! Какъв е тоя, защо не носи отговорност?”. Така историкът акад. Георги Марков коментира в студиото на предаването „Тази сутрин” по БТВ отношенията между България и Македония с оглед на предстоящото подписване на договор за добросъседство между двете държави. Примерът, който той даде бе с журналиста от Скопие Миленко Неделковски, който разруши паметникът на българските войници на Каймак чалан.

Заедно с него гост в студиото бе македонският анализатор Мирослав Ризински. „Защо не търсим положителното? Да влияем положително“, предлага той. Върви нов процес, който не може да се скрие, подчерта той.

„Зоран Заев се поклони пред паметника на Самуил в София – това е един процес на катарзис, през който ще мине Македония. Има млади хора, XXI век сме, хората лесно може да стигнат до фактите”, посочи Мирослав Ризински.

„Има Битолски надпис, Иван Владислав пише,че е цар на българите. Над църквата „Света Неделя” в Битоля, пише, че построена от българи от Битоля, ддаде примери, доказващи българската същност на македонските земи акад. Марков.

„Ние няма да се съгласим да направим компромис с историята. Политиците правят компромиси. Нямаме това морално право. Историята е наука с факти, истина”, категоричен бе акад. Георги Марков.

Академикът припомни, че историци от всички балкански страни се опитали в началото на 90-те години на ХХ век да напишат обща история. „Но се изпокарахме. Първо гърците и турците, после албанците със сърбите, а и ние с нашите братя – македонците. Не се получи“, припомни той. Георги Марков изтъкна и, че кригите на Димитър Талев, без съгласието на неговите наследници, са „преведени“ на македонски и където се споменава „българин/българи“ е заменено с „македонец/македонци“.

Това, което е наслагано като проблем толкова дълго време в Македония е въпрос на политика, не на факти, посочи Ризински. Според него в Македония често излизат книги на историческа тематика, в които фактите са посочени вярно. И даде пример с книга за Илинденското въстание, в която пише, че четите са български, въстаниците са български.

Според Ризински реториката на политиците в Скопие често е антибългарска, защото те смятат, че само така, чрез македонизма, могат да съществуват. „По-добре би било, ако осъзнаят българския си произход. Но политическите проблеми, които Македония има с България и с Гърция са въпроси на идентитета, те рано или късно трябва да се разрешат“, смята той.

Акад. Марков обърна внимание, че и в момента политиката в българо-македонските отношения е много.

"Ако вземете плановете на НАТО, Република Македония след Черна гора трябва да стане член на НАТО. Не случайно Бойко Борисов показа договора първо на американския посланик. Чичо Сам иска да прогони Дядо Иван! Но ние, историците, не можем да правим компромиси", смята акад. Марков. В Скопие са силно притиснати, искат да излязат от международната изолация чрез София, обърна внимание той и припомни, че заради името Македония, има ембарго от страна на Гърция.

Договорът е ново начало, климатът в двустранните отношение ще бъде друг след подписването му, убеден е Мирослав Ризински.

http://epicenter.bg/article/Akad--Georgi-Markov--/133165/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!