Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗВЪНРЕДНО! Брюксел ни спря „Южен поток“, но дава зелена светлина за тръба от Турски поток към газов хъб „Балкан“!

Европейската комисия дава зелена светлина за транзитирането на руски газ през България. Това е станало с писмо на еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, пише OFFNews, като се позовава на свои източници.

 
Писмото е в отговор на запитване от българска страна за евентуални преговори за директна тръба от Турски поток към газоразпределителния хъб „Балкан“. То е получено на 19 юли и е адресирано до енергийния министър Теменужка Петкова. Това потвърдиха от правителствената пресслужба.

В него еврокомисарят предлага Булгартрансгаз ЕАД да се свърже с Изпълнителна агенция иновации и мрежи, за да бъде обсъдено преразглеждането на обхвата на предпроектното проучване.

Мигел Ариас Канете уточнява, че Еврокомисията изцяло подкрепя концепцията за газоразпределителния хъб „Балкан“, което включва и доставките газ от Русия, който да се транспортира до България и с него да се търгува по правилата за вътрешния газов пазар.

В същото време в писмото се посочва, че ЕК и България ще продължат да обсъждат регионалните последици от едно повторно стартиране на проекта „Южен поток“.

Източник: OFFNews.bg

http://onovini.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!